Besplatni pregledi kod privatnih ljekara, a sve na račun Vlade KS

Od srijede 16. oktobra pacijenti u Kantonu Sarajevo, zbog štrajka zdravstvenih radnika, usluge laboratorijske dignostike moći ostvariti u svim privatnim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijama u KS, a Zavod zdravstvenog osiguranja će im refundirati troškove. 

- Usluge laboratorijske dijagnostike se mogu dobiti na osnovu uputnice izabranog ljekara porodične medicine, a utrošena sredstva za uslugu osiguranici će moći refundirati podnošenjem  zahtjeva Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, čiji je obavezan prilog original račun privatne zdravstvene ustanove, koja je uslugu pružila i uputnica ljekara porodične medicine- napisano je u saopćenju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. 

Odluka o ovome donesena je unutar Vlade Kantona Sarajevo, a Ministarstvo zdravstva KS-a će izdati potrebne upute Zavodu zdravstvenog osiguranja.

S druge strane Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo kazao je da je ovaj potez jednostavno jedan vid pritiska. 

- Klasičan vid specijalnog rata. Doktori ne štrajkuju, doktori su tu. Nevjerovatno kako se jadno i nisko ponašaju. Ovo je samo jedna kontra nama, ovo oni neće realizirati. Sada će svi i ko ne vadi, vaditi nalaze. Sada je sve hitno, sada svi pišu uputnice da su hitne - kazao je Selmić. 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.