Bez dogovora Vlade FBiH i rudara: Štrajk se nastavlja

Završen je sastanak predstavnika sindikata rudara u Vladi FBiH s ministrom energetike, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.

Kako su kazali predstavnici rudara, do dogovora nije došlo.

Sinan Husić, predsjednik Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH, rekao je kako cijela situacija postaje “teška omča oko vrata”.

– Žao mi je, pokušali smo doći do određenog rješenja ali je problematika jako teška i složena. Šta će biti od danas do 13. septembra vidjećemo. Ovo postaje jako teška omča oko vrata, za očekivati je da najavimo generalni štrajk zaposlenih u rudnicima BiH. Na kraju želio sam kazati, cijelo vrijeme par godina iza nas smo pokušali na normalan način učestvovati u socijalnom dijalogu. Nismo se vodili populizmom, sada je vrijeme da nastupimo ovako kako nastupamo, rekao je Husić, prenosi N1.

Dodao je da će posjetiti rudare na svim lokacijama.

a

“Otići ćemo posjetiti rudare da vidimo da li postoje uslovi za siguran boravak. Žao nam je kada smo vidjeli ispred zgrade sve ove snage koje su angažovane. Mi nismo imali namjeru bilo koga uvrijediti ili omalovažavati”, kazao je i dodao:

“Obići ćemo obilazak svih tačaka gdje su naši radnici u Brezi i Zenici, nemamo namjeru praviti spektakl. Pokšali smo za pregovaračkim stolom naći rješenje”.

Podsjetimo, više od 500 članova Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine i svih rudnika uglja u tom entitetu, okupilo se danas ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, javlja anadolu Agency (AA).

Oni su jutros autobusima krenuli iz Zenice, a na skup upozorenja su se okupili nezadovoljni primjenom kolektivnog ugovora.

Njihov osnovni zahtjev je obezbijediti mogućnost primjene aktuelnog kolektivnog ugovora za rudniku u Zenici i Brezi. Ukoliko zahtjev ne bude usvojen, najavili su masovne proteste i generalni štrajk.

Cilj današnjeg skupa je, kako su kazali, pokazati da su rudari na području FBiH ujedinjeni u svojim zahtjevima.

Direktor Elektroprivrede BiH Bajazit Jašarević je kazao da će za rudnik Breza iznaći rješenje, ali za Zenicu danas nisu mogli ponuditi rješenje jer od tri aktivne jame samo jedna proizvodi.

Sastanku je prisustvovalo sedam predstavnika rudara, direktor Porezne uprave FBiH i resorni ministar Nermin Džindić.

"Pokušali smo napraviti hronologiju problema od 2009. do 2015. kada ni marka za doprinose nije uplaćena. Podsjetio je da je Vlada FBiH od 2015. naložila uplaćivanje. Sada je došlo na naplatu sve iz prošlosti, ukupno 14 miliona za Brezu, a 6,5 miliona KM će Elektroprivreda dati za Brezu. Za Zenicu nismo uspjeli naći rješenje, Zenica je dužna 141 milion poreza. Produktivnost je 280 tona godišnje po rudaru, a rudnik Gračanica 1.760 tona po rudaru. U Zenici svaka tona proizvodi gubitak", kazao je Džindić.

Dodao je da Elektroprivreda ide u fazu rekonstruiranja. Mora donijeti bolju i efikasniju upravu.

 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.