Do kraja sedmice BiH će prihvatiti djecu i žene koji su boravili na teritoriji ISIL-a

U BiH će do kraja sedmice, kako saznajemo iz izvora iz sigurnosnih agencija naše zemlje, biti deportovana djeca i žene koji su boravili na teritoriji pod kontrolom ISIL-a u Siriji i Iraku, ukupno 24 osobe i to 16 djece i osam žena.

Radi se o proceduri koja je prvobitno bila planirana prije skoro dva mjeseca, ali je akcija deportacije obustavljena s obzirom na to da je Turska započela vojnu akciju na sjeveru Sirije.

Članovi Predsjedništva BiH su, kako saznaje Žurnal, još prošle sedmice jednoglasno donijeli odluku o prihvatanju 24 bh. državljana koji su proteklih godina boravili na području pod kontrolom ISIL-a.

Riječ je o djeci i ženama koji su državljani BiH, a koji su s odraslim muškim članovima porodice prethodnih godina otputovali u Siriju i pridružili se terorističkoj organizaciji ISIL.

Kako saznajemo, u ovoj grupi će biti deportovana samo djeca i žene zarobljeni nakon pada IDIL-a u Siriji. Za sada se ne zna šta će biti s muškarcima koji su se iz BiH pridružili ISIL-u. Njihova deportacija za sada nije planirana.

Ranije je iz nadležnih sigurnosnih institucija naše države poručeno da će BiH prihvatiti svoje državljane za koje se dokaže bh. državljanstvo, ali da ih čeka pravosudni proces i suđenje zbog pridruživanja terorističkoj organizaciji ISIL.

U Siriju je iz BiH u posljednjih sedam godina otputovalo najmanje 200 muškaraca koji su se pridružili ISIL-u i skoro isto toliko žena i djece.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.