Federacija BiH neće podržati prijedlog RS-a da se poveća stopa PDV-a

Kako pišu „Nezavisne novine“ Bosna i Hercegovina je sve bliže odluci da poveća stopu PDV-a, koja danas iznosi 17 odsto, što, prema ocjeni nekolicine banjaličkih ekonomista, nije sporno, ali pod uslovom da se s druge strane smanje fiskalna opterećenja na rad. No, u Federaciji BiH ne dijele to mišljenje. Dapače.

„Nezavisne novine“ tvrde da će glavni argument politike koja će, prema nezvaničnim informacijama u narednom periodu raditi na povećanju stope PDV-a, biti taj da je trenutna stopa PDV-a u BiH najmanja u Evropi i da na osnovu toga ima prostora za povećanje. Prema nezvaničnim informacijama, najvjerovatnije je da će PDV porasti za dva odsto, sa 17 na 19 odsto, te da će ostati jedinstvena stopa, koja se pokazala kao dobra i zahvaljujući kojoj je efikasnija naplata.

List navodi da je o povećanju stope PDV-a nedavno govorio i Zoran Tegeltija, kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, koji je pred Parlamentarnom komisijom za izbor Vijeća ministara BiH rekao da je spreman podržati povećanje te stope.

"Po mom mišljenju, pitanje nije visina stope PDV-a, već namjena utroška tih sredstava, koja će po tom osnovu biti sakupljena", rekao je Tegeltija.

"I sa tom povećanom stopom PDV-a imaćemo najnižu stopu. Prije više godina Srbija i Hrvatska su povećale stopu PDV-a, a mi smo u tom periodu i u vrijeme krize živjeli na tuđi računi i zaduživali smo se. Koliko vidim, i iz odnosa međunarodnih finansijskih institucija od nas se očekuje da povećamo PDV", rekao je za "Nezavisne" Goran Radivojac, profesor Ekonomskog fakulteta u Banjaluci, ističući da je neophodno da se s povećanjem PDV-a smanji opterećenje na rad, a da se za to manje opterećenje na rad ljudima povećaju plate te da bi jedino na taj način imalo smisla povećavati PDV.

Prema informaacijama  „Slobodne Bosne“, Federacija BiH nije zainteresirana za povećanje stipe PDV-a. Šta više, u vrhu SDA i DF-a, tvrde da tu ideju nikada nisu razmatrali i da bi je vjerovatno odbili u slučaju da se nekim slučajem nađe na sjednici Parlameta BiH. Takvu tezu potkrijepljuju činjenocim da je Federacija BiH upravo utvrdila nacrt budžeta za naredenu godinu koji je 83 posto veći od federalnog budžeta 2019. godine.

Dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević potvrdila je jučer da budžet Federacije BiH za iduću godinu iznosi više od 4.9 milijardi KM i da veći je za 2.2 milijarde KM (83 posto) u odnosu na ovogodišnji.

To je najbolji dokaz da snažno rastu prihodu i od indirektnih i od direktnih poreza i da nema nikakve potrebe povećavati stopu PDV-a o time izazvati lančano poskupljenje proizvoda.

Sugovornici „Slobodne Bosne“ istuču još jedan važan argument protiv povećanje stope PDV-a. Naime, BiH spadau red najmanje zaduženih država Evrope, pri čemu će se ino-dug BiH u narednih nekoliko godina dodatno smanjiti kada se u potpunosti otplati kredit MMF-u po stand by aranžmanu. Nakon toga, BiH će vraćati samo dug po osnovu dugoročnih kredita tako da će godišnji anutetii biti skoro duplo manji nego danas.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.