Film s jednom od najstrašnijih scena ubistva snimljen je prema stvarnoj osobi

LJjubitelji horora Hitchcockov" Psycho" smatraju klasikom žanra, a popularnost mu ne jenjava već 60 godina. 

U kina je stigao 16.  juna 1960., a za prvo prikazivanje na Manhattanu ljudi su u dugačkom redu čekali da uđu. 

Scena ubistva pod tušem trajala je 45 sekundi, a BBC-jev novinar Stephen Robb proglasio ju je "vjerojatno najslavnijom scenom u povijesti kina". 

Šokantnim prikazom nasilja i seksualne eksplicitnosti, "Psycho" je pomaknuo granice cenzure i postao najveći hit Hitchcockove karijere. 

Film je iznjedrio i Normana Batesa, jednog od najpoznatijih zlikovaca u filmskoj povijesti, a njegov je lik bio inspiriran stvarnim serijskim ubicom - Edom Geinom. 

Gein je, baš kao i Norman, krao trupla i bio opsjednut svojom pokojnom majkom. Geinova majka je nakon smrti njegova brata (za koju se vjeruje da je Ed bio odgovoran, no nikad se nije dokazalo) ostala paralizirana, a Gein je posvetio život brizi za nju. Nakon što je umrla navodno je zapečatio sve sobe u kući koje je ona koristila, ostavivši si samo sobicu u kojoj je spavao i kuhinju. 

Vjeruje se da ga je smrt majke otjerala u ludilo te da je nakon toga podlegao svojim psihotičnim i nekrofilskim sklonostima. Priznao je ubistvo dviju žena, a krao je i leševe s lokalnog groblja. Nakon hapšenja u njegovoj su kući pronađeni brojni predmeti izrađeni od ljudskih ostataka. 

Priznao je da je pokušavao napraviti odijelo od ženske kože kako bi se mogao pretvoriti u svoju majku. Osim Batesa poslužio je kao inspiracija i za druge popularne filmske ubojice poput Leatherfacea iz "Teksaškog masakra motornom pilom" i Buffalo Billa iz filma "Kad jaganjci utihnu". 

Gein je na suđenju proglašen krivim, ali neuračunljivim te je ostatak života proveo u psihijatrijskoj ustanovi. 

 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.