Handke primio Nobelovu nagradu, protest ispred zgrade u Stockholmu

Nobelovu nagradu za književnost danas je Peteru Handkeu, austrijskom književniku, uručio kralj Kraljevine Švedske Karl XVI Gustav, a zbog ove nagrada zadnjih nekoliko sedmica u BiH su uzburkane strasti.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost poznat je po kontroverznim stavovima o dešavanjima na ovim prostorima, odnosno po tome što je negirao genocid u Srebrenici i pozvao na odbranu Slobodana Miloševića, bivšeg predsjednika Srbije i Savezne Republike Jugoslavije te haškog optuženika za ratne zločine.

a

Tokom uručenja Nobelove nagrade, ispred zgrade održava se veliki protest protiv Švedske akademije i odluke da ovogodišnji laureat bude kontroverzni austrijski pisac Peter Handke.

a

Na protestima su učestvovale i članice udruženja Majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida, niz bosanskoheregovačkih, ali i evropskih intelektualaca.

Adnan Mahmutović, univerzitetski profesor u Štokholmu, koji je organizator protesta. On je kazao da je današnjim činom dodjele Nobelove nagrade Handkeu pogaženo dostojanstvo i dignitet žrtava.

"Ovo je uvreda za žrtve i produženje patnje onih koji su izgubili najmilije", kazao je on.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice je u svom govoru izjavila kako su demonstranti došli na ovo mjesto da komitetu za Nobelovu nagradu poruče "sram ih bilo, vrše genocid nad nama živima".

a

"Handkeu su heroji Karadžić, Mladić i Milošević, ali za sve njih će se naći mjesto na stubu srama. Ovim pomažu i nagrađuje one koji negiraju genocid. Bez obzira na sve naših 5.500 djece koji su preživjele genocid koji su gledale kako im odvode očeve i siluju majke ipak nemaju mržnju, oni ne traže osvetu. Naša djeca su pokazala da su najbolja djeca. To su inžinjeri i uspješni ljudi i govore više jezika. Oni su ponos svih nas", kazala je Subašić.

Francuska novinarka i književnica Florence Hartmann, u svom govoru je rekla da je ovo mrlja na dodjeli Nobelove nagrade koja neće moći biti zaboravljena.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.