Ispred KCUS-a protest za djevojčicu Nadin

Članovi Udruženja "Sarajevska raja" danas u 15 sati okupili su se ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu kako bi održati mirne proteste zbog, kako je navedeno, odbijanja liječenja maloljetne Nadin Smajlović.

"Protest organiziramo zbog odbijanja liječenja Nadin Smajlović i nepružanja pomoći ljekara", naveli su iz ovog Udruženja.

A

Nedim Ramic, predsjednik Udruženja "Sarajevska raja" kazao je da su morali reagirati, jer niko nije želio.

"Naši zahtjevi su da se sankcionišu doktori koji su kazali da ne žele liječiti Nadin. Tražimo da Vlada FBiH smijeni menadžment KCUS-a. Smatramo da novca ima, one se mogu uzeti iz akciza, koje se svakako ne koriste", kazao je Ramic.

a

Poručio je da od svojih zahtjeva nece odustati.

Majka Nadin Smajlović zahvalila se svim medijima na praćenju ovog slučaja.

"Direktorica KCUS-a na štrajku nedavno je kazala da je eksplicite pitala ko ce liječiti moju kćerku. Svi su rekli da ne žele. Jesmo li se zapitali ko će nam liječiti djecu. Gdje su sada majke koje mi govore da im djeca leže na postelji. Mi nemamo lijekove za djecu, a zamislite da se desi epidemija tuberkuloze", kazala je majka malene Nadin Smajlović.

Ispričala je kako su liječenje njene kćerke odbili ljekari koji je nikad nisu ni vidjeli.

"Zamislite da nisam u ovom sistemu zdravstva, šta bi bilo sa mojim djetetom. U ovom slučaju zakazao je Klinički centar. KCUS na čelu sa menadžericom mi je kazao da ne smiju potpisati ništa dok to ne odobri menadžment", dodala je majka.

a

Najavila je da ce tražiti odgovore od menadžmenta KCUS-a te kako se nada da će se o ovom oglasiti i Vlada FBiH.

"Lijeka za moju Nadin na Kliničkom centru nema, tako su mi rekli" kazala je Amina Smajlović.

Nana malene Nadin Smajlović ispred KCUS-a u suzama je kazala da želi da sva djeca ovog svijeta imaju pravdu.

"Naša djeca zaslužuju najbolje, ja se ovdje ne borim samo za moju Nadin, nego za svu djecu. Da imaju svoja prava", kazala je.

A

Povodom protesta ispred zgrade Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu oglasili su se s Discipline za zdravlje djeteta i iznijeli stav o postupku liječenja djevojčice Nadin Smajlović, zbog koje su i organizirani protesti nakon odbijanja njenog daljnjeg liječenja.

"Disciplina za zdravlje djeteta KCUS-a od 1947. godine, tj.od svog osnivanja nikada nije uskratila pružanje zdravstvenih usluga svojim pacijentima", navode iz KCUS-a.

Dalje obrazlažu da je u cilju iznalaženja najboljeg rješenja za dijete, 17. novembra 2019.godine, održan je višesatni sastanak u KCUS sa ovlaštenim advokatom porodice Smajlović.

"Dogovoreno je da će advokat dostaviti preparate biopsije jetre iz Turske, što hitnije, kako bi se isti pregledali od strane kliničkog patologa KCUS, kao i u Sloveniji. Pedijatri KCUS su pokazali sumnju na dijagnozu i ordinirane visoke doze tuberkulostatika. Također smo obavijestili o svim dodatnim pretragama koje bi bile potrebne da se potvrdi dijagnoza tuberkuloze. Pokušaj uspostavljanja kontakta sa kolegom infektologom iz Turske, koji je ordinirao terapiju, nije uspio. Na poslati mail od 13.novembra 2019.godine, nikada nije dao odgovor. Pedijatrijska klinika KCUS ne može biti servis klinici koja ne želi dati na uvid dijagnostički materijal, naša dužnost je da spasimo dijete i da mu pomognemona pravi način", poručuju s KCUS-a.

Napominju da tuberkulostatici nisu lijekovi koje nabavlja KCUS, nego je njihova nabavka u nadležnosti FZZOiR.

"Zaprepašteni smo reakcijom javnosti koja ni u jednom momentu nije stala uz medicinsko osoblje KCUS, koje je bilo izloženo verbalnoj agresiji oba roditelja, pod prijetnjom oružjem od strane oca. Kolektiv Pedijatrijske klinike KCUS nikada u budućnosti neće i ne može funkcionisati pod prijetnjama oružjem i ostalim nasilnim radnjama. Radit ćemo po pravilima struke i nauke. Nažalost, u svim ovim zbivanjima, fokus interesovanja medija i javnosti je usmjeren u drugom pravcu, bez pravog interesa za dijete", zaključuje se u saopćenju.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.