Misteriozna bolest ubija pse

U posljednjih nekoliko sedmica u različitim dijelovima Norveške, veći broj pasa je uginuo uslijed misteriozne zaraze, navodi CNN.

Kako je istakla norveška Agencija za sigurnost hrane, nekoliko slučajeva je prijavljeno. Prvi slučaj je primjećen u glavnom gradu, Oslu. Ali, onda su se slični slučajevi desili u 13 od 18 regija.

Autopsije koje su urađene jučer, 9. septembra navode na novi trag. U "nenormalno velikim količinama" pronađene su dvije bakterije u tijelu uginulih pasa, naglasio je Norveški veterinarski institut.

Detaljnijih informacija nema. Odbačena je mogućnost da su uzrok smrti bakterije kao što su salmonela, kampilobaktera ili da je, pak, u pitanju otrov. Pretrage nisu dale definitivan odgovor, poručili su iz Agencije za sigurnost hrane.

Simptomi zaraze nisu u potpunosti novi. Ranije su viđani kod oboljelih pasa, ali ne u ovolikom broju. Iz Veterinarskog instituta su naveli da je zaraza odnosno bolest akutnija nego ranije. Jedan pas je eutaniziran zbog "akutnog" napredovanja bolesti, a drugi je uginuo prije nego što je zbrinut.

Agencija za sigurnost hrane, Veterinarski institut i norveški Univerzitet zajedno rade na istrazi. Vlasnicima kućnih ljubimaca su poslali anketu kojom nastoje dobiti potrebne informacije.

U toku su virološke studije, vrše se autopsije i laboratorijske analize. Osim bakterija, mogući uzrok smrti su virusi, gljivice, paraziti ili čak loš kvalitet vode, objasnili su iz Veterinarskog instituta. Nije jasno koliko je pasa oboljelo.

Vlasnicima pasa se savjetuje da budu pažljivi. Preporučuje se da ih ne dovode u kontakt s drugim psima - kazala je Ann Margaret Grøndahl iz Agencije za sigurnost hrane.

Nije poznato da li je uzrok bolesti možda pseća hrana i da li se bolest može prenijeti na ljude, piše CNN.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.