MMA zvijezda promijenila život autističnom dječaku koji se želio ubiti

RAYDEN OVERBAY je zadrhtao i savio leđa dok ga je dječak udarao. Zateturao je natrag prema toaletima, tražeći prostor za uzmak, ali napadači su bili sa svih strana. A iza njih stajali su promatrači, njih otprilike petorica. Neki od njih uperili su svoje mobitele prema autističnom i djelomice gluhom 12-godišnjaku koji je dobivao batine kao nikad prije. Rayden se tog dana vratio kući s masnicom ispod oka, razbijenom usnicom, krvavim nosom i drugim ozljedama.

Manje od 24 sata kasnije, profesionalni MMA borac Justin Wren sjedio je za kuhinjskim stolom i gledao video koji je na društvene mreže postavio jedan od promatrača. Osjećao se kao da je na tavanu pronašao davno izgubljenu snimku, piše The Guardian.

"Znam kakav je to osjećaj. I ja sam to prošao", rekao je sam sebi.

U Raydenovoj dobi, Wrena je u svlačionici napao nasilnik koji ga je terorizirao godinama. Iznenadio ga je udarac nogometnom kacigom u stražnji dio glave. To je ostavilo kvrgu veličine bejzbolske loptice i usadilo mu sumnju u to da njegov život više nije vrijedan življenja.

a

"Sjećam se kako su mi ljudi smijali. Nitko nije ništa rekao, niti uskočio među nas. Sjećam se kako je nasilnik odlazio. Ništa mu se nije dogodilo. Baš kao i u Raydenovu slučaju", rekao je Wren.

Postojao je razlog zbog kojeg je poznanik poslao ovaj video Wrenu. Nije to bilo zbog toga da bi nekadašnji UFC-ov borac pokazao Raydenu neke obrambene poteze. Wren se zapravo bori za ljude. Još 2011. godine, kao 24-godišnjak pokrenuo je zakladu Fight for the Forgotten (Borba za zaboravljene) kako bi ukazao na stradanje naroda Mbuti u Demokratskoj Republici Kongu koji su bili izloženi porobljavanju, pa čak i kanibalizmu, što su provodila suparnička plemena. Do danas je Fight for the Forgotten prikupio više od milion dolara, financirao 62 bunara s pitkom vodom i kupio oko 1200 hektara zemlje za desetke raseljenih pigmejskih plemena u više zemalja.

Wren se 2014. godine počeo boriti za MMA organizaciju Bellator, koristeći svoju platformu za pomoć Mbuti Pigmejima i donirajući svoju zaradu. No njegov je humanitarni rad ostavio traga na njegovu zdravlju. Preživio je crnu groznicu, denga groznicu i triput malariju, a od tada ima fizičke komplikacije. Prije tri godine dijagnosticiran mu je PTSP. I dalje ima noćne more zbog bolesne novorođenčadi koja mu umire u naručju.

a

Ipak, Wren je zadržao osjećaj za pravdu. Dok je zapanjeno gledao Raydenov video, shvatio je da bi on Raydenu mogao biti ona osoba koju je i sam priželjkivao kao dijete. Dva dana nakon napada, Rayden je sa svojom obitelji i Wrenom večerao u njegovu uredu, 20 minuta vožnje od dječakove škole u Oklahomi. Objedovali su hranu iz restorana Chick-fil-A, što je bila poslastica za obitelj koja živi u kamp kućici. Raydenov otac Danny radi kao šef restorana brze hrane, a oskudica je bila takva da su dječaci prošle godine živjeli s bakama i djedovima u istom naselju.

Raydena su njegovi vršnjaci maltretirali od njegove devete godine, no prošla je godina bila posebno problematična za ovog učenika sedmog razreda. Zbog lijekova za dijabetes dobio je 50 kg i počeo koristiti slušni aparat. Kad je školsko osoblje nakon incidenta u svlačionici pronašlo Raydena, cijelom dužinom svoje podlaktice markerom je napisao "Želim se ubiti". Wren je također razmišljao o samoubistvu prije nego što je promijenio školu, počeo se baviti hrvanjem i postao nacionalni prvak.

a

"Raydene, stvari ne moraju uvijek biti OK, ali ne treba tako i ostati. Ako dopustiš, želio bih postati tvoj prijatelj", rekao je Wren na prvom zajedničkom ručku.

Hashtag #StandWithRayden brzo se proširio društvenim mrežama, a Wren je potaknuo pratitelje da Raydenu pošalju videoporuke podrške kako bi shvatio da nije sam. MMA zajednica se iskazala, baš kao i profesionalni hrvači poput WWE legende Micka Foleyja. Uključile su se i druge poznate osobe, kao što su glumci Terry Crews i Sarah Silverman.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.