Na Aljasci pomor lososa, zbog visokih temperatura doživjeli srčani udar

NAKON što su Aljasku ovoga ljeta zahvatile rekordno visoke temperature, stanovnici su u rijekama počeli primjećivati pomor riba, piše Alaska Public Media.

Stručnjaci smatraju da su zbog izuzetno visokih temperatura rijeke Kuskokwim lososi vjerojatno doživjeli srčani udar.

Početkom jula, kada je Aljasku zahvatio toplinski val i rekordne vrućine, temperatura vode u blizini područja Bethel bila je viša od 20 stepeni Celzijevih, što je najviša temperatura rijeke Kuskokwim ikada zabilježena početkom tog mjeseca.

Tokom tog razdoblja, stanovnici koji žive duž donjeg toka rijeke Kuskokwim, prijavili su vlastima pomor lososa, odnosno viđenje većeg broja njih kako pluta nizvodno.

Naime, lososi nisu navikli na temperature iznad 20 stepeni Celzijevih.

"Ono što se vjerojatno dogodilo je da se metabolizam lososa ubrzao do te tačke da su doživjeli srčani udar. Također, zbog toplije vode, više je i parazita koji napadaju losose", objasnio je biolog aljaskog Odjela za ribu i divljač, Ben Gray.

Grey i njegov tim zaplovili su početkom jula rijekom Kuskokwim iz Bethela do Akiaka kako bi provjerili dojave građana. Uz put su izbrojili oko 20 mrtvih lososa.

Topla voda u rijeku dolazi iz oceana. U zaljevu Kuskokwim je tokom ovog ljeta znalo biti i 10 stepeni iznad prosjeka, a svakom plimom topla se voda povuče u donji tok rijeke.

"Kasnije ta vode ide uzvodno i miješa se s hladnijom, zbog čega na nekim mjestima dostiže temperature od 20 stepeni Celzijevih", rekao je Grey.

Sredinom jula, stanovnici cijele regije Norton Sound izvijestili su o velikom broju mrtvih lososa grbavca koji su umrli na putu prema mrjestilištu, a istu pojavu građani su snimili i ovog mjeseca u državnom parku Kachemak Bay State Park.

Na videosnimci se vidi kako na površini lagune plivaju mrtvi lososi, koji su također bili na putu prema svome mrjestilištu; što znači da su umrli prije nego što su položili jaja.

 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.