Najbrža koliba na svijetu učestvovala u utrci ubrzanja

Radi se o čudnoj i impresivnoj pokretnoj kolibi koja je bazirana na platformi Volkswagenovog modela Passat iz 1999. godine, koju pokreće 4,2-litarski V8 motor iz starijeg Audija RS4.

Bizarni izgled nije sve jer je koliba prilično brza i drži rekord za najbržu kolibu na svijetu. No, koliko je stvarno brza, vlasnik je provjerio u utrci ubrzanja na 402 metra.

Koliba se takmičila na događaju Ultimate Street Car Event na stazi Santa Pod Raceway, a uprkos vjetru koji je puhao brzinom od 50 km/h koliba je stazu prešla za 15,49 sekundi te je dostigla brzinu od 138 km/h. To nije impresivno, ali treba uzeti u obzir veličinu, težinu i gume za komercijalni Volkswagen Transporter koje koristi.
 Treća generacija Opelove Astre vjerovatno s 2,0-litarskim turbo motorom je stazu prešla za 16,03 sekunde te je zabilježila brzinu od 136 km/h.

Pomenuti 4,2-litarski motor nije fabrički pa je to vjerovatno objašnjenje za brzinu. Ovaj V8 motor zahvaljujući MRC Tuningu razvija oko 450 KS i omogućava ubrzanje do maksimalnih 181,34 km/h.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.