(NEDJELJNI INTERVJU) MIRSAD HADŽIKADIĆ, BEZ DLAKE NA JEZIKU Kad bi opozicija prihvatila principe Platforme sve bi u ovoj zemlji bilo drugačije

Ko je u stvari Mirsad Hadžikadić,TROJANSKI KONJ U BiH POLITICI,kako to pokušavaju prezentirati njegovi nacionalno ostrašćeni politički protivnici,ili POSLJEDNJA NADA MIRNE I DEMOKRATSKE BOSNE,kako ovog izuzetno politički aktivnog i ujedno i staloženog čovjeka doživljava sve veći broj građana ove napaćene zemlje.

Pripremio:Tahir Pervan/blicnews.ba

blicnews:Ko je Mirsad Hadžikadić, njegovo porijeklo, kratko,molim,i kako ste se uoće našli u Amerci?

Hdžikadić:Rijetko me koji novinar to pita,no dobro,neka vam bude:Sin sam Sulejmana Hadžikadića iz Dervente i Zejfe Bečiragić izTravnika. Rođen sam u Banjaluci. Otišao u Ameriku na doktorat,jer se tamo, u to vrijeme,razvijao koncept vještačke inteligencije. Nauka me uvijek privlačila. Spoznaja o svijetu, kako ga poboljšati. Tehnologija je alatka za poboljšanje života, ali je moramo znati koristiti. Studiranje informacionih tehnologija mi je omogućilo da analiziram svijet kroz prizmu računara. Sve me interesuje, od prirodnih i društvenih nauka do kulture i sporta.

 

mh

Profesor Hadžikadić na protestima u Srajevu

blicnews:Gospodine Hdžikadiću,kad se,gdje i zašto rodila ideja o vašem povratka u Bosnu i Hercegovinu?

Hdžikadić:U jesen 2017 godine dobio sam upit od prijatelja iz Sarajeva: “Zašto se ne kandiduješ za člana Predsjedništva BosneiHercegovine?”

Da budem iskren,do tada mi nikada nije na pamet palo da takvo što uradim. Nakon prve, istinktivne reakcije, “nigovora”, počeo sam da razmišljam o odgovornosti osobe za stanje u svojoj domovini.

Naravno,dugo sam,prije toga, bio uključen u rad raznih organizacija koje su pokušavale iz Amerike pomoći državi Bosni i Hercegovini. Na kraju sam morao priznati sam sebi da je jedini način da se istinski pomogne domovini baš povratkom u nju.

Znate,Bez rizika nema ni uspjeha.

blinews:Vaši politički protivnici,pogotovo ovi na vlasti, kažu da ste "američki igrač".Šta je istina u tome?

Hdžikadić:Ja sam svoj čovjek, uvijek bio i uvijek ću biti. Tačno je da sam dobar dio svog života proveo u Americi da sam tamo naučio važnost uređene države, neovisnog pravnog sistema, demokratije, kvalitetnog obrazovanja, kvalitetnog zdravstva, ulaganja u nauku i razvoj, poštovanja ljudskih prava, efikasnog i pravednog poreskog sistema i tome slično.

Ali isto tako znam da je Bosna i Hercegovina potpuno drugačija sredina nego što je to Amerika i da zahtijeva modificirana ili drugačija rješenja nego što su ona u Americi.

I da razočaram te političke protivnik,jednostavno,Ja sam Bosanac koji je proveo dosta vremena u Americi i spreman sam da primijenim u Bosni i Hercegovini ono najbolje što moderna svjetska politička, ekonomska i društvena nauka i praksa nude, usklađeno sa lokalnim uslovima i društvenim normama.

blicnews:Vi ste dosta informisan čovjek,pratite svjetsku politiku,družite se sa ljudima koji je, možda, i keiraju.Možete li nam reći,šta Amerika kani učiniti u BiH,je li joj i koliko BiH važna? 

Hadžikadić:Amerika je jedno vrijeme bila izgubila interes za Bosnu i Hercegovinu, ali čini se da je taj interes znatno pojačan nakon što su Rusija i Kina odlučile da se više aktiviraju u ovom regionu u političkom i ekonomskom smislu.

Mislim da Amerika želi da Bosna i Hercegovina bude demokratska, progresivna, i pravedna članica Evropske unije i NATO saveza.

Međutim, nisam siguran da Evropa gleda na Bosnu i Hercegovinu na isti način kao što to radi Amerika. Previše je tu historijskih veza i interesa da bi se Evropa mogla iskreno i objektivno odrediti prema Bosni i Hercegovini u pogledu njenog političkog ustrojstva i puta u budućnost.

blicnews:U Bosni je,čini se,vladajući klerofašizam,uvriježna je čvrsta sprega vjere i politike,ne zna se takoreći, gdje počinje jedno a gdje prestaje drugo.Molim vaš komentar.

Hadžikadić:Slažem se da etničke stranke koriste jednostranu verziju prošlosti kako bi kontrolisale svoje biračko tijelo. One igraju na strah građana od “onih drugih” u njihovim izbornim kampanjama. Svuda je došlo do sakralizacije politike i politizacijere ligije. To nije dobro ni za državu, ni za građane, ni za politiku, ni za vjeru. Mi se moramo okrenuti ka građanskim vrijednostima društva i insistirati na promjeni moralnih vrijednosti i društvene svijesti. Građanimorajushvatiti da suoniodgovorni za stanjedruštva. Imamovlastkakvuzaslužujemo. Svako od nas mora početi da dajesvojličnidoprinoskako bi neophodnepromjenezaživjele.

blicnews:Trenutačno stanje bosanskohercegovačkog društva,duha,je ideološki haos,sukob nacionalističkog i gradjanskog,pitanje je gdje je tu Platforma za progres,gdje ste tu vi?

Hadžikadić:Platforma za progress je stranka političkog centra. Mi smo razvili četiri principa koji nam služe da procijenimo valjanost svake odluke: (1) Da li je odluka u interesu države? (2) Da li je odluka donesena od strane  osobe koja ima adekvatno znanje i sposobnost? (3) Da li je odluka donesena od strane osobe koja ima osobni integritet (da li je poštena)? (4) Da li odluka pomaže mladima? Znači država, znanje, poštenje i mladi. Znači Platforma je izgrađena kao konceptualna platforma gdje se najbolje ideje sučeljavaju kako bi se na bazi argumenata izabralo najbolje rješenje za sve članove zajednice. Mi stavljamo osobnuo dgovornost, moral i promjenu društvenih vrijednosti u centar našeg djelovanja. Nama nije bitno odakle moralne vrijednosti dolaze, da li iz svetih knjiga ili iz filozofije, svedok one postoje. Mi prihvatamo evropsku konvenciju o ljudskim pravima, a u ekonomskom smislu zalažemo se za odgovorni kapitalizam, odgovoran u smislu prihvatanja brige za nemoćne, okoliš i standardizaciju kvaliteta proizvoda i usluga.

blicnews:Razjedinjena opozicija,njene šanse na narednim lokalnim izborima,gdje ste tu vi,vidite li se na njenom čelu,kao što to želi sve više gradjana na vašim trbinama i predavanjima po Bosni.

Hadžikadić:Opozicija jeste razjedinjena, ali postoje pokušaji zajedničkog djelovanja. Neke od stranaka opozicije će dobro proći na lokalnim izborima, dok će se ostale stranke dobro razočarati. Sa druge strane, ni pozicija ne stoji veoma dobro i moguće je da će njihovi rezultati biti znatno lošiji od očekivanih. To ne znači da će pozicija izgubiti na predstojecim izborima. To se može samo desiti ako opozicija nađe snage da koordinira svoje djelovanje i to naprogramskoj osnovi, a ne na osnovi raspodjele pozicija. Platforma može da bude integrirajući faktor, ali bi igrala tu ulogu samo ako bi opozicione stranke prihvatile principe djelovanja Platforme. Što se mene lično tiče, ja nikada nisam bježao od odgovornosti ako je ona u interesu zajednice.

 

1

 

blicnews:Protesti, šta sa njima, hoće li oni biti naša stvarnost,jer se misli de će i ovi izbori biti pokradeni.

Hadžikdić:Neće biti promjene u Bosni i Hercegovini dok ne dođe do elektronskog glasanja u državi i dijaspori. Znam da ima problema i sa elektronskim glasanjem, ali ako se obezbijedi i papirna kopija onda problema nema. Jedan od zahtjevanaših protesta je upravo i zahtjev za uvođenje elektronskog glasanja.Inače, protesti će se nastaviti sve do izbora. To su protesti građana, i ako ih organizuje Platforma za progres. Tu dolaze i članovi iz drugih stranaka kao i građani koji uopšte nisu politički aktivni. Velika izlaznost na protestima jasno pokazuje da se Bosanci i Hercegovci politički bude i da je to snaga koja će se teško zaustaviti.

blicnews:Međunarodna zajednica podržava nacionalističke projekte,šta učiniti da ih se okrene u smjeru podrškegradjanskim opcijama koje preferiraju manji politički subjekti?

Hadžikadić:Mi smo se po tom pitanju već očitovali u javnosti. Također, jedan od naših zahtjeva je upravo to da međunarodna zajednica prestane podržavati vaninstitucionalne dogovore između čelnika 3 vodeće etničke stranke. Taj stav međunarodne zajednice obeshrabruje nove ideje i nove političke opcije. Oni moraju shvatiti da ne mogu očekivati da se njihova podrška nedemokratskim procesima u drugim državama neće vratiti u njihove vlastite države kao početak autokratskih (diktatorskih) procesa. Znači, po meni, oni brane svoje vlastite države time što insisitraju na uvođenju efikasnosti, pravde i demokratije u Bosni iHercegovini.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.