SENZACIONALNO OTKRIĆE U SIBIRU: Ovo je najstariji primjerak ikad pronađen na planetu

Naučnici su u Sibiru pronašli nevjerojatno očuvanu lešinu mladunca, za kojeg nije sigurno je li pas ili vuk, piše BBC. 

Pronađena životinja imala je samo dva mjeseca u trenutku kad je uginula, a naučnike je zapanjilo koliko je dobro led očuvao krzno, nos i zube na štencu. Usprkos tome, još uvijek nisu uspjeli utvrditi o kojoj se tačno vrsti životinje radi, to jest je li riječ o psu ili vuku.

Postoji i treća opcija - da se zapravo radi o dosad nepoznatoj životinji koja je bila evolucijska poveznica između vukova i modernih pasa, smatraju naučnici, a piše BBC.

Metodom radiokarbonskog datiranja utvrđeno je kada je štene uginulo i koliko je dugo bilo zamrznuto, dok je analizom genoma utvrđeno da se radi o životinji muškog spola.

- Već smo dobili puno podataka i čovjek bi mislio da ćemo dosad znati radi li se o psu ili vuku. Sekvenciranje DNK zapravo je pokazalo da bi se moglo raditi o životinji koja je i zajednički predak vukova i pasa - rekao je Dave Stanton iz Centra za paleogenetiku u Švedskoj.

Drugi naučnik iz spomenutog centra, Love Dalen, na svojem je Twitter profilu objavio status u kojem stoji da bi to mogao biti i najstariji pas ikad pronađen.

a

Kako ne bi sve ostalo na nagađanjima, naučnici će nastaviti sa sekvenciranjem DNK uz nadu da će tako otkriti dosad nepoznate stvari o evoluciji pasa.

Inače, smatra se da moderni psi potječu od vukova, ali i dalje se vodi žustra debata o tome kada su tačno psi bili pripitomljeni, to jest kada su počeli živjeti s ljudima. Jedno istraživanje iz 2017. sugerira da se to moglo dogoditi prije 20 do 40 hiljada godina.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.