Slika vrijedna 24 miliona eura pronađena iznad šporeta u kuhinji

Djelo koje je naslikao italijanski umjetnik Cimabue privuklo je veliku pažnju javnosti kada je pronađeno iznad šporeta jedne domaćice. Francuska vlada ga želi izložiti u Louvreu, ali postoji jedna prepreka.

Francuska je blokirala izvoz davno izgubljenog italijanskog remek-djela koje je nađeno u kuhinji jedne starije dame i prodano za skoro 24 miliona eura.

Slika "Ruganje Kristu", koju je naslikao italijanski slikar Cimabue, pronađena je ove godine i privukla je toliku pažnju da je na aukciji u Parizu dostigla cijenu četiri puta višu od početne, piše CNN.

Ipak, francuska vlada zaustavila je pokušaj izvoza ovog djela u Italiju, dodjeljujući slici status "nacionalnog blaga".

Ovo onemogućuje selidbu slike 30 mjeseci, tokom kojih vlada prikuplja sredstva da je otkupi za državu i izloži je u Louvreu uz djela ostalih umjetnika.

Ovo djelo, veličine 25 x 20 centimetara, sada je u vlasništvu Cabineta Turquin, specijaliziranog za umjetnine, tvrdi Jerome Montcouquil, koji je utvrdio autentičnost slike ovog ljeta.

Slika je pronađena u kuhinji jedne domaćice koja ju je držala neposredno iznad šporeta u kuhinji.

"Nije nam trebalo mnogo da utvrdimo da je to rad Cimabuea. On je ustanovitelj ovakvog slikarstva, pa dobro znamo kako izgleda njegov rad", rekao je Montcouquil za CNN.

Odluku za zaustavljanje transporta ovog djela donio je Savjetodavni odbor za nacionalna blaga, a podržao ju je francuski ministar kulture Franck Riester.

Cimabue je pseudonim slikara Cennija di Pepa, koji je rođen u Firenci oko 1240. godine. Njegov učenik je čuveni Giotto, jedan od najvećih slikara predrenesansne ere.

Na svijetu postoji samo 11 sačuvanih slika koje je uradio Cimabue. Ova slika je dio diptiha nastalog 1280. godine, kada je umjetnik naslikao osam scena o stradanju i raspeću Krista.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.