Svaka četvrta mlada osoba ovisna o pametnom telefonu

Svaka četvrta mlada osoba, odnosno u prosjeku 23 posto djece i omladine, ovisno je o pametnom telefonu, pokazali su rezultati najnovijeg istraživanja.

Ovisnost o pametnom telefonu, koja uključuje nervozu kada telefon nije dostupan ili zanemarivanje važnih aktivnosti, ima štetan utjecaj na mentalno zdravlje.

Najveći broj ovisnika su djevojke od 17 do 19 godina, navodi se u istraživanju, objavio je Euronews.

"Naša analiza pokazala je posljedice ne samo prekomjernog korištenja, već disfunkcionalne upotrebe telefona. Utvrdili smo povezanost ovog ponašanja i pogoršanog mentalnog zdravlja", rekao je jedan od autora istraživanja Ben Carter sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju pri Kings koledžu u Londonu.

Kod osoba koje su ovisne o telefonu primijećena je povećana depresija, anksioznost i stres, a imaju i problema sa spavanjem.

Mnogi problematični korisnici kažu da najveći dio vremena provode na društvenim mrežama.

Autori smatraju da je potrebno da se javnost upozna sa ovim problemom, jer će pametne telefone koristiti i naredne generacije.

Oni navode da još nije precizno utvrđeno da li se radi o ovisnosti o samim pametnim telefonima ili aplikacijama koje koriste, te ukazuju na potrebu da se izvrše dodatna istraživanja da bi se utvrdile potencijalne posljedice po mentalno zdravlje budućih mladih generacija.

Naučnici su analizirali 41 studiju, objavljene od 2011. godine, a obuhvatile su 4.871 tinejdžera i mladu osobu iz Azije, Evrope i Amerike.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.