SVEČANOST OTVARANJA JUBILARNOG SFF -A VODIT ĆE IGOR SKVARICA

Sarajevo Film Festival, njegovo 25. izdanje, biće otvoren 16. augusta svečanom ceremonijom u Narodnom pozorištu Sarajevo i nizom događaja koji će joj prethoditi. Čast da vodi svečanost otvaranja jubilarnog izdanja Sarajevo Film Festivala dodijeljena je bosanskohercegovačkom glumcu Igoru Skvarici.

- Sarajevo Film Festival s velikim zadovoljstvom ulogu domaćina svečane ceremonije otvaranja svake godine prepušta uspješnim bh. filmskim umjetnicima mlađe generacije, sa željom da otkriva, podržava i promoviše regionalne mlade filmske snage -  naveli su iz SFF-a.


Skvarica je rođen u Tuzli 1986. godine, glumac je mlađe generacije koji gradi uspješnu pozorišnu, filmsku i televizijsku karijeru kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Studij glume na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu upisao je u klasi Tatjane Šojić, a nastavio u klasi Ermina Brave i Džane Pinjo.

Njegova diplomska predstava ‘Džepovi puni kamenja’ uvrštena je svojevremeno na redovni repertoar Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a gostovala je, između ostalih, na prestižnom festivalu studentskog teatra ITSelf u Varšavi, koji se organizuje pod počasnim pokroviteljstvom predsjednika Republike Poljske.

Skarica je igrao u predstavama Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici, Narodnog pozorišta u Sarajevu, MESS-a, Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), Kamernog teatra 55, kao i Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu.

Na velikom platnu debitovao je pojavljivanjem u dugometražnom filmu ‘Čefurji raus’, a potom ostvaruje značajne uloge u nagrađivanim filmovima ‘Sa mamom’, ‘Tužilac, branilac, otac i sin’, te ‘Fearing in Sarajevo’, koji je izabran u ovogodišnji takmičarski program Internacionalnog filmskog festivala u Madridu.
Ostvario je i brojne uloge u kratkim filmovima, a široj publici predstavio se igrajući u američkoj TV seriji ‘Legends’, dok je u regionu prepoznatljiv po ulozi u bh. sitkomu ‘Konak kod Hilmije’.

U prethodnim izdanjima Sarajevo Film Festivala uloga domaćina svečane ceremonije otvaranja bila je povjerena glumicama: Amili Terzimehić, Zani Marjanović, Vanesi Glođo, Aleni Džebo i Mariji Pikić, te glumcima: Albanu Ukaju, Erminu Bravi, Borisu Leru, Adnanu Haskoviću i Feđi Štukanu.
 

Ovogodišnji Sarajevo Film Festival održaće se od 16. do 23. augusta pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.