Švedska doktorica zbog Handkea vratila Nobelovu nagradu

Christina Doctare, švedska doktorica i autorica, koja je dobila Nobelovu nagradu za mir 1988. kao članica UN-novih mirovnih snaga, vratila je to prestižno priznanje u znak protesta protiv uručenja Nobelove nagrade za literaturu austrijskom piscu Peteru Handkeu.

Ona je 1992. godine prva progovorila o sistematskim silovanjima tokom rata u Bosni i Hercegovini i ukazala šta se dešava kao doktorica UN-a.

Večeras je govorila pred stotinama okupljenih u švedskoj prijestonici u znak protesta protiv odluke Švedske akademije da uruči priznanje Austrijancu, koji je tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije podržavao režim Slobodana Miloševića i koji otvoreno negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

A

"Čestitao mu je i dao nagradu. Sad ja svoju vraćam, sad ja svoju vraćam", rekla je ona pred okupljenima s medaljom u ruci. Okupljeni su joj glasno aplaudirali i uzvikivali njeno ime, prenos Al Jazeera Balkans.

Prisjetila se i ratova na Balkanu, odakle je izvještavala i ukazivala na zločine koji se događaju. Govorila je o smradu raspalih tijela i užasima kojima je svjedočila.

"Dok god živim, svjedočit ću da istina o užasnom ratu nikad ne bi bila negirana", dodala je.

"Ko na Akademiji želi ići u pakao? Ovo nisu nepoznate stvari. Bila sam prije ponosna na Akademiju, Nobelova nagrada bila je svake godine velika stvar za Švedsku. Sada osjećam sramotu i krivicu."

U centru Štokholma večeras su se održali protesti protiv dodjele Nobelove nagrade kontoverznom austrijskom književniku Peteru Handkeu. Njemu je večeras u istom gradu zvanično uručena Nobelova nagrada za književnost.

Na protestima su učestvovale i članice udruženja Majke Srebrenice i Žepe, zatim predstavnici udruženja žrtava genocida, niz bosanskoheregovačkih, ali i evropskih intelektualaca.

Na društvenim mrežama se objavljuju brojne reakcije na dodjelu Nobelove nagrade Peteru Handkeu. Posebno nakon što je kontroverzni Austrijanac večeras zvanično i dobio svoju nagradu. Na Twitteru su uslijedile salve negativnih kritika.

Brojni korisnici društvenih mreža, kako visoki državni predstavnici, tako i obični građani, izrazili su gnjev zbog dodjele Nobelove nagrade čovjeku koji je otvoreno negirao genocid.

Ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli napisao je kako je danas sramotan dan za Evropu i ljude.

"Ovo nam pokazuje da Evropa ima amneziju onoga što se desilo na Kosovu, u Bosni i Hrvatskoj. Moramo se suprotstaviti tim revizionističkim pokušajima. Zahvalan sam svima koji su glasno govorili protiv ovog čina", napisao je Pacolli.

Iain Levine, programski direktor Human Rights Watcha napisao je da je Dan ljudskih prava veoma loš dan za Novelovu nagradu.

Korisnici Twittera ističu kako je komitet za dodjelu Nobelovih nagrada u potpunosti izgubio svoj kredibilitet nakon današnjeg dana te da se svi ljudi normalnih razmišljanja moraju suprotstaviti negatorima genocida.

"Oni ovo sada vjerovatno ne shvataju i misle da pretjerujemo, ali nema povratka. Odabrali ste vašu stranu i od sada ćete zauvijek biti poznati kao oni koji odobravaju genocid", napisao je jedan korisnik Twittera.

Američka književnica Janine di Giovanni podijelila je s korisnicima Twittera ratne priče iz BiH kako bi ih podsjetila na dešavanja u našoj zemlji devedesetih godina.

"Evo šta sam vidjela u Bosni: masovna silovanja, etničko čiššćenje, genocid. Handke dobija Noblovu nagradu. On je negator genocida", kratko je napisala Giovanni.

 

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.