TIJELO BURNO REAGUJE NA VISOKE TEMPERATURE, A ONO ŠTO SE U ORGANIZMU DEŠAVA ĆE VAS ŠOKIRATI: OVAJ DIO TIJELA JE NAJOSJETLJIVIJI!

Kada temperatura skoči, reaguje cijelo tijelo i izaziva more neželjenih reakcija. Niste ni svjesni šta se u vama događa tokom paklenih vrućina, a sada ćete saznati i možda se više pripaziti tokom dana kada vladaju visoke temperature.

Prije svega, evo kako na vrućinu reaguje mozak.

- U talamusu se nalazi termoregulacioni centar. Kada je hladno, on povećava temperaturu organizma i hladi ga i obrnuto. Međutim, kod ljudi koji imaju određena oštećenja nervnog sistema, kao i kod hroničnih bolesnika i starijih osoba, temroregulacioni centar "kasni" zbog čega je njima toplije nego većini. Najbolje to može da se dočara na sljedeći način: zamislite da je napolju toplo, a da vi zagrijavate prostoriju u kojoj boravite. Drugim riječima, u tijelu se stvara bespotrebna toplota - kaže primarius doktor Petar Borović, ljekar specijalista.

Drugi način na koji tijelo reaguje na toplotu jesu oscijalicije krvnog pritiska.

- Krvni sudovi se na toploti šire i dolazi do promjena krvnog pritiska. Međutim, kada su krvni sudovi zdravi, oni "odreaguju" na vrućinu i tijelo se lako adaptira. Ako su oštećeni, te oscijalicije postaju sve izrazitije. Znate, tijelo je savršeno "dizajnirano" pa zdrav organizam može da se izbori sa "temeraturom u visokom plusu - napominje doktor.

Iako najburnije reaguju hronični bolesnici, na vrućine mogu da reaguju i zdrave osobe koje su, kako ljekar kaže, jednostavno osjetljive na visoke temperature za razliku od druge grupe zdravih ljudi kod kojih se radni elan i energija povećavaju ljeti.

Jedna od neželjenih reakcija jesu i vrtoglavice.

- Najčešće se javljaju zbog problema u srednjem uhu, ali može da ga izazove i nagli prelazak iz rashlađene prostorije na sunce. Posebno ako je temperaturna razlika između prostorija u kojima se boravi i spoljašne sredine velika - dodaje doktor i ističe da je idealna razlika od pet do sedam stepeni.

Mogu se javiti i ljetne dijareje, a jedan od njihovih uzročnika nisu direktno temeprature već neadekvatno pranje voća i povrća, kojima posežemo da bismo se spasli vrućina.

- Njih prije jela treba potopiti u slanoj vodi, da odstoje od sedam do 10 minuta, a zatim svaki komad voća ili povrća treba zasebno oprati. Tako se štitimo od mikorooganizama koji izazivaju dijareje".

Savjet ljekara je i da se ne pije voda odmah nakon jela jer ona razblažava želudačnu kiselinu koja može da uništi pomenute mikroorganizme.

Ljekar kaže da vrućine nisu alarm za paniku i da ne mogu da naškode našem čulu vida, ali da ga treba štiti.

- Ako nosite naočare sa zatamljenim staklima, obavezno neka to bude one sa UV filterima. Ukoliko nosimo one bez filtera, zenice se pod uticajem tamnih stakala šire, pa štetno zračene lakše prodire u oko i oštećuje ga - poručuje dr Borović i izdvaja najbolje načine kako da se zašitimo od toplote:

- Hronični bolesnici kao i starije osobe treba da svakog dana po nekoliko minuta borave napolju kako bi se adaptirali na visoke temperature. Treba uzimati dovoljno tečnosti, a izbaciti kafu, cigarete i alkohol. Treba jesti hranu koja hladi, kao što su krastavac, paradajz, kuhani kukuruz, plavi paradajz i bijeli luk. Provjetravajte prostorije obavezno poslije 23 sata, a tokom dana ih zaštiti od sunca. Izbjegavajte nervozu i žurbu. I naravno, ono što je dobro poznato, nosite laganu odjeću, šešire... - zaključuje ljekar.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.