Traži se rješenje za rudare, zdravstveno stanje štrajkača sve lošije

U 11 sati počeo je sastanak u „Elektroprivredi BiH“ da bi se riješila novonastala situacija u rudnicima u Zenici i Brezi. Rudari iz Zenice jučer su započeli štrajk glađu i ne izlaze iz jama. Proizvodnja je danima obustavljena.

Sastanak je zakazan na inicijativu direktora EPBiH Bajazita Jašarevića, a prisustvuje mu Uprava rudnika Breza da bi se našlo rješenje i za ove rudare. Sastanku će se pridružiti, kako saznajemo, i Nevzet Vrškić, direktor rudnika Zenica.

U 13 sati bit će održan i sastanak u zgradi Vlade FBiH između Nermina Džindića i Sinana Husića, predsjednika Sindikata rudara FBiH.

 - Evo me putujem iz Tuzle. Ja sam tražio ovaj sastanak s Džindićem i on je pozitivno odgovorio. Tražim da se nađe rješenje jer ovo je više mučna situacija. Da se vidi kako dalje, svi znamo da je teško, ali moram nešto riješiti. Ovako više ne može - rekao nam je Husić.

Još jednom rudaru, ukupno sedmom, i to jame Raspotočje pozlilo je nakon što je noć proveo u jami, štrajkujući glađu. 

Rudari Raspotočja sinoć su u 23 sata sišli u jamu, u znak solidarnosti s komoratima pogona Stranjani i Stara jama. 

Rudar Enes Babić, koji je prije sat iz jame Stranjani prevezen u Hitnu, prebačen je u Kantonalnu bolnicu u Zenicu, gdje se vrše pretrage na internom odjeljenju. 

Zdravstveno stanje zeničkih rudara u tri pogona iz sata u sat se pogoršava. Uprkos tome, oni su odlučni da neće izaći na površinu dok se ne ispune njihovi zahtjevi.  

U međuvremenu, rudari u Rudniku mrkog uglja Breza nastavili su proizvodnju prema ranijem planu nakon što je JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine dogovorila rješenje problema za ovaj rudnik.

Ovu informaciju je potvrdio i predsjednik Saveza sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine Sinan Husić koji je kazao da su rudari u Brezi kontinuirano radili, a da je nakon jučerašnjeg sastanka proizvodnja danas nastavljena po planiranoj dinamici.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.