Uginuo Uško, prvi medvjed koji je koristio invalidska kolica

Hendikepirani medvjed, po imenu Uško, rodom iz Sjeverne Makedonije, koji je živio uprkos slomljenoj kičmi, uginuo je na sjeveru Grčke, saopštila je nevladina organizacija koja se brinula o njemu.

"Sa velikom tugom saopštavamo da je uginuo Uško, prvi medvjed na svijetu koji je uspio da se kreće u invalidskim kolicima", navela je grčka organizacija entuzijasta "Arcturos".

Uško je tokom svog kratkog života, "nas naučio o važnosti da se borimo i da nikada ne odustanemo, čak i kad sve izgleda nepremostivo", dodala je organizacija.

Medvjed je uginuo u ponedjeljak u vrtu kojim upravlja "Arcturos" na planini Nimfeos, nedaleko od sjeverne grčke granice.

Uško je nađen 2015. godine kao mladunče u Sjevernoj Makedoniji. Bio je paralizovan od struka naniže jer mu je bila slomljena kičma. Njegova majka je ubijena, a on nađen je sam u šumi.

"Veterinari i negovatelji su vidjeli da Uško posjeduje nevjerovatnu snagu i ljubav prema životu, tako da su odlučili da mu naprave invalidska kolica po njegovoj mjeri. Medvjed je brzo prihvatio kolica", navela je NVO i dodala da je promijenio troje kolica i postao rijedak primjerak divlje životinje koja je koristila tu spravu.

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.