Zatražena sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, Turskoj poručeno: Prekinite operaciju

Vodeći zvaničnik Evropske unije u srijedu je pozvao Tursku da zaustavi vojnu operaciju u sjevernoj Siriji i upozorio je da EU neće pomoći Ankari da uspostavi bolo kakvu sigurnu zonu u toj regiji.

Obraćajući se evropskim poslanicima, predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker izjavio je: "Pozivam Tursku, kao i ostale aktere, da djeluju suzdržano i da prekinu operacije koje su već u toku dok ovo pričamo".

Priznajući turske sigurnosne brige oko njene granice sa Sirijom, Juncker je kazao da "ukoliko turski plan uključuje stvaranje takozvane sigurne zone, ona ne treba da očekuje od Evropske unije da će platiti bilo šta za nju".

EU plaća Turskoj šest milijardi eura kako bi pomogla toj zemlji da se nosi sa skoro četiri miliona sirijskih izbjeglica na njenoj teritoriji u zamjenu za zaustavljanje migranta na njihovom putu prema Evropi. Ankara, međutim, traži još novca u jeku briga da bi još hiljade Sirijaca mogle preći preko granice, prenosi Associated Press.

a

Francuska ministrica za evropska pitanja Amélie de Montchalin rekla je da su Francuska, Velika Britanija i Njemačka zatražili održavanje sjednice Vijeća sigurnosti UN radi razgovora o vojnoj ofanzivi Turske na sjeveru Sirije. 

Ona je, u obraćanju skupštinskom Komitetu za vanjska pitanja, istakla da tri zemlje završavaju zajedničko saopštenje u kojem oštro osuđuju ofanzivu Turske.

Američki Kongres će učiniti napore da turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan skupo plati svoju ofanzivu u Siriji protiv kurdskih snaga, saveznica Washingtona, upozorio je danas uticajni republikanski senator Lindsey Graham.

"Molite se za naše kurdske saveznike koje je sramno napustila Trumpova administracija", napisao je on na Twitteru.

"Uložit ću napore u Kongresu da Erdogan to vrlo skupo plati", dodao je ovaj senator koji obično podržava predsjednika SAD Donalda Trumpa. 

Erdogan je danas saopštio na Twitteru da je počela turska vojna operacija u Siriji koju su nazvali "Izvor mira" i napisao da je cilj operacije da se iskoreni "prijetnja terorom". Ranije, turska televizija je prenijela da su turski avioni bombardovali položaje sirijskih Kurda preko granice, iz Turske.

a

Portparol kurdskih snaga Mustafa Bali rekao je danas da su turski ratni avioni počeli da napadaju "civilna područja" na sjeveru Sirije i da je to izazvalo paniku među ljudima u toj oblasti. Put za tursku ofanzivu otvoren je kada je predsjednik SAD objavio da će se američka vojska povući iz te oblasti.

Ministarstvo odbrane Republike Turske saopćilo je kako su o operaciji “Izvor mira“ obaviješteni SAD, Rusija, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Italija, NATO i generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN). Zabrinutost Turske o pitanju sigurnosti je opravdana. Bila je izložena užasnim terorističkim napadima, kazao je čelni čovjek NATO-a, generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Stoltenberg je izjavio na konferenciji za novinare u Rimu da Turska, NATO saveznica, "ima legitimne sigurnosne brige" nakon što je pretrpila "užasne terorističke napade" i primila hiljade izbjeglica.

Kazao je da je NATO informiran o trenutnoj turskoj vojnoj operaciji u sjevernoj Siriji. Dodao je "kako je bitno izbjeći akcije koje bi dodatno destabilizirale regiju, pojačale napetosti i izazvale nove ljudske patnje".

Također je izjavio da bi Turska trebala djelovati "suzdržano" i da bi svaka njena akcija trebala biti "proporcionalna".

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.