Abdulrazak Gurnah iz Zanzibara ovogodišnji je dobitnik Nobelove nagrade za književnost

Ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost je dodijeljena Abdulrazaku Gurna,saopćila je to Švedska kraljevska akademija.

0

Gurna je rođen u Zanzibaru, međutim radi u Engleskoj, a nagradu je dobio za “beskompromisan i saosjećajan prodor efekata kolonijalizma i sudbine u provaliji između kultura i kontinenata”, navodi se u obrazloženju.

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost izjavio je danas da se osjeća divno i da je počastvovan priznanjem, pošto ga je prije njega dobilo mnogo uglednih autora.

– Mislim da je to briljantno i divno. Veoma sam zahvalan Švedskoj akademiji jer je nominovala mene i moj rad – rekao je Gurnah Rojtersu na pitanje kako se osjeća kao dobitnik nagrade.

On je dodao da je vijest sjajna i da je ovo velika nagrada koju su prije njega dobili “divni pisci” sa velike liste.

– Još sam zatečen. To je bilo potpuno iznenađenje i zaista sam morao da sačekam objavu prije nego što sam mogao da povjerujem – naveo je pisac.

Na pitanje da li pije šampanjac i igra od sreće, odgovorio je kroz smijeh: “Ne”.

Ovogodišnja dodjela Nobelove nagrade počela je u ponedjeljak objavljivanjem laureata za medicinu kao i svake godine, zatim su uslijedile nagrade za fiziku i hemiju. Kao i svake godine najviše pažnje izazivaju nagrade za mir i književnost.

Nobelova nagrada je ustanovljena s ciljem odavanja priznanja istaknutim ličnostima za akademska, kulturna i naučna dostignuća, a prvi put je dodijeljena 1901. godine.

Reklama