Advokatica iz Turske preminula u zatvoru tokom štrajka glađu

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Advokatica za ljudska prava u Turskoj Ebru Timtik je preminula tokom štrajka glađu kojeg je pokrenula u zatvoru. Razlog za štrajk bila je potreba za pravičnim suđenjem njenim kolegama i njoj.

Timtik je postila 238 dana, a iz Udruženja naprednih pravnika su saopćili da je ova četrdesetdvogodišnjakinja umrla u četvrtak u istanbulskoj bolnici.

Štrajk glađu je započela u februaru kao znak protesta jer su, prema njenom mišljenju, neki postupci tokom suđenja bili nepravični. Zajedno sa njom, u štrajku je i advokat Aytac Unsal koji je u kritičnom zdravstvenom stanju.

Ona je zajedno sa svojih 17 kolega optužena za povezanost sa, kako turski mediji navode, militantnom grupom Revolucionarnom narodnooslobodilačkom strankom DHKP koju su Turska, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija proglasile terorističkom organizacijom.

U martu 2019. godine je osuđena na 13 godina i šest mjeseci zatvora, a njen predmet je razmatrao žalbeni sud.

Opozicione stranke su dugo dovodile u pitanje nepristrasnost i nezavisnost turskih sudova pod vladavinom predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a advokatske grupe su iznijele i nekoliko nedostataka u suđenjima.

Glasnogovornik Evropske komisije Peter Stano je rekao da je EU “duboko rastužena” zbog Timtikine smrti.

“Štrajk glađu Ebrue Timtik s ciljem poštenog suđenja i ovaj tragični ishod na bolan način prikazuju hitnu potrevu da se turske vlasti pozabave ljudskim pravima u državi s obzirom na ozbiljne nedostatke koji su uočeni u pravosuđu”, rekao je Stano.

Štrajkači glađu u Turskoj su sada već tradicija, oni odbijaju hranu, a piju samo vodu i vitamine kako bi što više produžili proteste. Dva mjeseca ranije su i dva člana popularne ljevičarske folk grupe, koja je zabranjena u Turskoj, umrli tokom štrajka.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img