Ako želite živjeti duže, ovo je minimalan broj dana godišnjeg odmora koji si trebate priuštiti

Istraživanje Evropskog kardiološkog društva govori da vam uzimanje više od tri sedmice godišnjeg odmora može pomoći da živite dulje.

0
21.07.2020., Rijeka - Plaza Igraliste u blizini stadiona Kantrida u jutarnjim satima puna je ljudi. Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Studija koja je trajala čak 40 godina isprva je imala za cilj ispitati rezultate zdravog života (vježbanje, uravnotežena prehrana i prestanak pušenja) na dugoročni rizik od razvoja srčanih bolesti.

No, istraživači su nedavno pogledali podatke studije i saznali da je najvažniji pokazatelj dugovječnosti zapravo – stres. Na početku studije 1974. godine 1.222 muškarca srednjih godina podijeljeno je u dvije skupine. Jedna je skupina dobila usmene i pisane upute kako živjeti „zdravo“. Vježbali su, primali savjete nutricionista i savjete kako prestati pušiti te po potrebi lijekove za kolesterol i visoki pritisak.

Druga skupina služila je kao kontrolna i tamo istraživači nisu intervenisali. Obje skupine su praćene pet godina i rizik od kardiovaskularnih bolesti smanjen je u grupi gdje su stručnjaci intervenirali, što i nije iznenađujuće.

No, nakon 15-godišnjeg praćenja, 1989. godine, istraživači su otkrili da je više muškaraca umrlo u skupini gdje im je struka pomagala nego muškaraca u kontrolnoj skupini, piše Večernji.hr.

Nedavna analiza podataka studije otkrila je vezu između muškaraca koji su umrli u interventnoj skupini i koja bi mogla objasniti ove podatke: Naime, svi su uzimali manje dana odmora. Muškarci iz interventne skupine koji su uzeli manje od tri tjedna godišnjeg odmora imali su 37 posto veće šanse da umru između 1974. i 2004. od onih koji su uzeli više od tri tjedna odmora.

Nemojte misliti da će vam zdrav način života nadoknaditi pretjerani rad i neuzimanje godišnjeg odmora, rekao je Timo Strandberg, vodeći autor studije i profesor sa Sveučilišta u Helsinkiju i dodao:”Odmori mogu biti dobar način za ublažavanje stresa”.

Reklama