Aleksandar Hemon dobitnik prestižne američke nagrade

Pisac, esejist, kolumnist, scenarist i profesor Aleksandar Hemon dobitnik je nagrade "John Dos Passos" za književnost za 2020. godinu. Riječ je o glavnoj književnoj nagradi koju svake godine dodjeljuje Univerzitet Longwood iz Farmwillea u Virginiji.

0

Najpoznatiji Hemonovi romani su “Čovjek bez prošlosti” i “Projekt Lazarus”.

Zajedno s Davidom Mitchellom i Lanom Wachowski napisao je scenarij za film “Matrix 4”, koji bi trebao biti objavljen krajem 2021. godine.

Nagrada “John Dos Passos” za književnost najstarija je književna nagrada koju dodjeljuju koledž ili Univerzitet u Virginiji. Dodjeljuje se nedovoljno cijenjenim piscima čiji rad nudi prodorne, originalne komentare na američke teme, eksperimente s formom i obuhvata cijeli niz ljudskih iskustava.

“Čitati Hemona znači preživjeti udar groma. Njegovo pisanje, bilo da je riječ o fikciji ili ne, nije samo ostalo u meni, promijenilo me, izazvalo me da vidim svijet iznova”, rekao je Brandon Haffner, docent engleskog jezika u Longwoodu i predsjedavajući odbora za dodjelu nagrade “Dos Passos”.

Hemon, profesor kreativnog pisanja na Univerzitetu Princeton, izabran je u užem izboru šest finalista koje su nominovali članovi žirija za nagradu “Dos Passos”. Pobjednik dobija honorar i tradicionalno se na proljeće čita u kampusu Longwooda.

Rabih Alameddine, dobitnik Dos Passos nagrade za 2019. godinu i član žirija za 2020. godinu, nazvao je Hemona glavnim stilistom izvrsne proze.

“Ono što radi je divno i zapanjujuće. Njegovi romani i priče su sjajni. U svom radu on pretvara ružnoću ljudskog stanja u božansku oštrinu. Piše o autsajderu, o egzilu, kako fizičkom tako i psihološkom, ali njegov spretan dodir i smisao za humor nikad ne dopuštaju da njegovo pisanje postane sumorno”, rekao je Alameddine.

Hemon u svoj rad unosi elemente svog ličnog života. Odrastao je u Sarajevu, a u Sjedinjene Američke Države je došao 1992. godine.

Hemon često objavljuje u časopisu “The New Yorker”, a također je pisao za “Esquire”, “The Paris Review” i stranicu “The New York Timesa”. Jedan od njegovih vrijednih eseja za “The New Yorker” – “Akvarij” govori o smrti njegove jednogodišnje kćerke Isabel koja je umrla od komplikacija povezanih s tumorom na mozgu 2010. godine.

Reklama