Američki milijarder osuđen na doživotni zatvor zbog ubistva najbolje prijateljice

Bogati američki nasljednik Robert Durst, proslavljen po dokumentarcu na televiziji HBO, osuđen je na doživotni zatvor u sudu u Los Anđelesu bez mogućnosti uslovnog oslobađanja, zbog ubistva najbolje prijateljice.

0
FILE - In this Monday, Aug. 9, 2021, file photo, New York real estate scion Robert Durst, 78, answers questions from defense attorney Dick DeGuerin, while testifying in his murder trial at the Inglewood Courthouse in Inglewood, Calif. The sentencing of Durst will be comparatively brief compared to his murder trial that stretched over the better part of two years. The New York real estate heir faces a mandatory term of life in prison without parole Thursday, Oct. 14 for the first-degree murder of his best friend, Susan Berman. (Gary Coronado/Los Angeles Times via AP, Pool, File)

Multimilioner (78) proglašen je krivim u septembru za ubistvo prijateljice Susan Berman u njenoj kući u Beverli Hilsu 2000. godine, da bi je spriječio da govori policiji o nestanku njegove supruge Kathleen dvije decenije ranije.

„Taj zločin je ubistvo svjedoka“, rekao je sudija Mark Windham, prije nego što je izrekao kaznu.

„Ta okolnost je u ogromnoj mjeri otežala taj strašni i uznemirujući zločin“, dodao je sudija.

Sudija je odbacio zahtjev odbrane za novo suđenje, ocijenivši da ima dovoljno dokaza, i to zastrašujućih, o njegovoj krivici.

Sud je saslušao i sina žrtve. Rođaci Susan Berman molili su ga pred sudom da kaže gdje se nalazi tijelo njegove supruge Kathleen.

Tokom suđenja Robert Durst koji se izjasnio da nije kriv, skoro nepomično je sjedilo u svojim kolicima.

Tužioci smatraju da je Susan Berman pomogla Robertu Durstu da prikrije svoju ulogu u ubistvu supruge Kathleen i da je Durst ubio Berman da bi je spriječio da odgovara njujorškim policajcima koji su ispitivali nestanak njegove supruge 1982. godine.

Crna ovca jedne od najvećih njujorških porodica vlasnika nekretnina Robert Durst uhapšen je u martu 2015. godine, uoči emitovanja posljednje epizode biografskog dokumentarca u šest dijelova na HBO „Jinx“.

Serija se bavila drugom krvavom epizodom iz života Roberta Dursta, ubistva susjeda koga je kasnije raskomadao i bacio u more. On je oslobođen krivice za taj zločin, zahvaljujući vojsci prestižnih advokata koji su ga branili na osnovu raznih argumenata, uključujući legitimnu odbranu, slučajno ispaljivanje metka i činova počinjenih pod uticajem alkohola.

U dokumentarcu „Jinx“ izgledalo je kao da je Durst nehotice priznao krivicu, kada je sebi u bradu mumlao dok je bio u toaletu, a bežični mikrofon mu nije bio isključen: „Šta sam uradio, očigledno sam ih sve ubio“.

Reklama