Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice, prijeti mu doživotni zatvor

Američki milijarder Robert Durst u petak je na sudu u Los Angelesu proglašen krivim za ubistvu najbolje prijateljice Susan Berman 2000. godine zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuje ga se s još dva stara ubistva.

0

Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubistava tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u zahodu sam sebi mrmlja u bradu “Što sam učinio? Ubio sam ih sve”.

Tužitelji su Dursta, kojem prijeti doživotni zatvor opisali kao bogatog i “narcisoidnog psihopatu”, a izricanje kazne sudac je zakazao za 18. oktobra, prenosi Hina.

Durst je optužen da je ubio Berman metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Kathleen McCormack Durst koja je nestala u New Yorku 1982. godine.

Tom 78-godišnjaku sudilo se samo za ubistvo Berman u njenom domu u Kaliforniji, a sumnjiči ga se za ubistva supruge i bivšeg komšije koja su se dogodila u posljednjih 39 godina.

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentice medicine nikad nije podignuta optužnica. Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala prikriti taj zločin.

Ubrzo nakon objave presude obitelj McCormack zatražila je od tužitelja u okrugu Westchester u New Yorku da pokrene kazneni progon protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u maju.

Tužitelji su tokom suđenja povezali Dursta i s ubistvom komšije Morrisa Blacka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

Durst je unuk osnivača jedne od vodećih kompanija za nekretnine u New Yorkum, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti koronavirusu.

Uhapšen je dok je ulazio u hotel u New Orleansu gdje je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitiranja posljednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojega po riječima tužitelja ne bi bilo ni osuđujuće presude.

Reklama