Naslovnica Vijesti Svijet Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice, prijeti mu doživotni zatvor

Američki milijarder proglašen krivim za ubistvo najbolje prijateljice, prijeti mu doživotni zatvor

Američki milijarder Robert Durst u petak je na sudu u Los Angelesu proglašen krivim za ubistvu najbolje prijateljice Susan Berman 2000. godine zbog čega mu prijeti doživotni zatvor, a povezuje ga se s još dva stara ubistva.

0

Durst je slučajno priznao tri stara slučaja nerazriješenih ubistava tokom snimanja dokumentarnog filma HBO-a iz 2015. Dok je još nosio mikrofon nakon jednog intervjua snimljen je kako u zahodu sam sebi mrmlja u bradu “Što sam učinio? Ubio sam ih sve”.

Tužitelji su Dursta, kojem prijeti doživotni zatvor opisali kao bogatog i “narcisoidnog psihopatu”, a izricanje kazne sudac je zakazao za 18. oktobra, prenosi Hina.

Durst je optužen da je ubio Berman metkom u glavu kako bi prikrio nestanak svoje žene Kathleen McCormack Durst koja je nestala u New Yorku 1982. godine.

Tom 78-godišnjaku sudilo se samo za ubistvo Berman u njenom domu u Kaliforniji, a sumnjiči ga se za ubistva supruge i bivšeg komšije koja su se dogodila u posljednjih 39 godina.

Iako je godinama bio osumnjičen za nestanak supruge, 29-godišnje studentice medicine nikad nije podignuta optužnica. Tužitelji su rekli da ju je on ubio i da je 18 godina kasnije odlučio ubiti Berman jer je otkrila drugima da mu je pomagala prikriti taj zločin.

Ubrzo nakon objave presude obitelj McCormack zatražila je od tužitelja u okrugu Westchester u New Yorku da pokrene kazneni progon protiv Dursta, a slučaj je obnovljen još u maju.

Tužitelji su tokom suđenja povezali Dursta i s ubistvom komšije Morrisa Blacka u Galvestonu u Teksasu 2001. Durst je u tom slučaju oslobođen optužbe za ubistvo iako je priznao da je raskomadao Blacka i bacio njegove ostatke nakon što je slučajno pogođen.

Durst je unuk osnivača jedne od vodećih kompanija za nekretnine u New Yorkum, a objavu presude pratio je iz zatvora zbog izloženosti koronavirusu.

Uhapšen je dok je ulazio u hotel u New Orleansu gdje je bio prijavljen pod lažnim imenom, samo nekoliko sati prije emitiranja posljednje epizode HBO-ovog dokumentarca bez kojega po riječima tužitelja ne bi bilo ni osuđujuće presude.

Exit mobile version