Asteroid veći od Empire State Buildinga u nedjelju stiže ususret Zemlji: Smatra se potencijalno opasnim

NASA pomno prati veliki asteroid 388945 (2008 TZ3) koji ide prema Zemlji. Američka svemirska agencija očekuje da će se on približiti našem planetu 15. maja, piše The Sun.

0

Predviđa se da će divovska svemirska stijena biti široka do 490 metara. Usporedbe radi, Empire State Building u New Yorku visok je nešto više od 443 metra.

Asteroid ove veličine prouzročio bi ozbiljnu štetu ako bi udario u Zemlju. Ipak, nema potrebe za panikom jer bi nas trebao proći s udaljenosti od oko nešto više od pet, šest miliona kilometara.

Ipak, to možda zvuči prilično daleko, ali u velikom bespuću svemira to uopće nije velika udaljenost. Zbog toga, NASA je približavanje asteroida označila kao “bliski pristup”.

Inače, ako se asteroid približi Zemlji unutar 7,48 miliona kilometara, te ako je veći od određene veličine, oprezne svemirske agencije smatraju ga “potencijalno opasnim”. Asteroid koji će se približiti Zemlji u nedjelju odgovara ovom opisu.

Asteroid 388945 (2008 TZ3) bi trebao pored Zemlje proći oko 17.18 sati po evropskom vremenu brzinom nešto većom od 29.000 kilometara na sat. Neki stručnjaci su zabrinuti da Zemlja još nije spremna obraniti se od potencijalno smrtonosnih asteroida.

Izvršni direktor SpaceX-a Elon Musk svojevremeno je izazvao zabrinutost tvitavši: “Velika će stijena na kraju pogoditi Zemlju i trenutno nemamo odbranu.”

NASA ipak istražuje neke odbrambene metode. Nedavno je pokrenula svoju misiju Double Asteroid Redirection Test (DART).h

“DART je prva misija posvećena istraživanju i demonstriranju jedne metode skretanja asteroida promjenom njegove putanje kretanja u svemiru kinetičkim udarom”, pojasnili su iz NASE.

Letjelica DART trebala bi se u septembru zabiti u mali asteroid zvan Dimorphos s ciljem da ga pomakne s kursa.

Reklama