Astronomi planiraju napraviti teleskop moćniji od Hubblea

Astronomi su predložili razvoj teleskopa koji bi imao veće mogućnosti od Hubblea.

0

Nacionalna akademija nauka, inžinjerstva i medicine je objavila istraživanje Astro 2020 godine u kojem se navode planovi za investicije u narednom desetljeću kada je riječ o astronomskoj opremi i projektima u SAD-u.

Među preporukama koje se ističu i istraživanju jeste novi ogromni teleskop od nazivom Great Observatory, koji bi zamijenio postojeći svemirski teleskom Hubble. Zbog zastarjelog hardvera Hubble je dosad imao niz tehničkih problema.

Zbog toga astronomim predlažu razvoj novog ogromnog teleskopa koji bi koštao 11 milijardi dolara. Radio bi na optičkim, infracrvenim i ultraljubičastim valnim dužinama te bi omogućio proučavanje tamne tvari, potencijalno naseljivih egzoplaneta, neutronskih zvijezda i drugih kosmičkih objekata i fenomena.

Teleskop bi također unaprijedio potregu za vanzemaljskim životom koja je napredovala u posljednjih nekoliko godina. Neki vodeći naučnici i organizacije provode projekte s ciljem pronalaska inteligentnog života u kosmosu. Prošlog mjeseca su naučnici sa švedskog Univerziteta Uppsala objasnili kako traže signale svemirskih struktura poznatih kao Dysonove sfere kako bi pronašli hiper-inteligentni vanzemaljski život.

Novi teleskop bi zamijenio Hubble koji se bliži kraju svog životnog vijeka, a omogućio bi i posmatranje udaljenih planeta koje su 10 milijardi puta slabije od njihovih zvijezda.

Hubble je lansiran 1990. godine te je od tada zabilježio više od 1,5 miliona opservacija kosmosa. Međutim, problemi s PCU jedinicom su prekinuli sve operacije teleskopa na više od jednog mjeseca u junu, a to je još jedan podsjetnik da hardver teleskopa stari te da bi u jednom trenutku u ovom desetljeću mogao otkazati. Zbog toga postoje novi ambiciozni projekti poput teleskopa James Webb i Great Observatory.

Reklama