AUSTRALIJA PROTJERUJE ĐOKOVIĆA: To je u interesu zdravlja i javnog reda

Ministar za imigraciono pravo Alex Hawke, koji predstavlja državu Australiju, donio je odluku da oduzme vizu srbijanskom teniseru Novaku Đokoviću, koji će tako vjerovatno biti deportovan iz ove zemlje te gotovo sigurno neće igrati na Australian Openu.

0

Hawke je iskoristio svoje “diskreciono pravo” da poništi vizu Novaku u skladu s Migracionim aktom, na što je advokat Vlade ukazao da bi se moglo dogoditi još na suđenju, koje je tada riješeno u korist srbijanskog tenisera.

Ministar je istakao da je prilikom donošenja odluke pažljivo razmotrio informacije koje je imao na raspolaganju.

“Prilikom donošenja ove odluke, pažljivo sam razmotrio informacije koje su mi dali Ministarstvo unutrašnjih poslova, australske granične snage i gospodin Đoković. Vlada je čvrsto posvećena zaštiti granica Australije, posebno u vezi sa pandemijom koronavirusa”, stoji u saopštenju.

Đokovićev advokatski tim će, kako su i najavili, uputiti žalbu na ovu odluku, i to mu je jedina nada da zaigra na prvom Grand Slamu sezone.

“Danas sam iskoristio svoju moć da otkažem vizu gospodinu Novaku Đokoviću zbog ugrožavanja javnog zdravlja i dobra, a sve zbog toga što je to bio javni interes”, napisao je Hawke, između ostalog, u svom saopštenju.

Podsjetimo, žrijeb za Australian Open je obavljen u četvrtak i Đoković je već dobio svoje eventualne protivnike, ali protiv njih najvjerovatnije neće moći igrati ukoliko ne dođe do nekih promjena.

Saga je krenula po slijetanju Đokovića u Australiju, kada su ga zadržale federalne vlasti. Uslijedilo je saslušanje, na kojem mu je sudija Anthony Kelly odobrio vizu. Međutim, Australija je imala još jednu priliku odlučivanja, a ministar imigracije ju je odlučio iskoristiti.

Uslijedile su potom dodatne istrage australskih vlasti zbog nekih nelogičnosti u potvrdama koje je Đoković priložio uz vizu. I sam Đokovićev tim je griješio pa je tako u vizi označio da teniser nije putovao 14 dana prije slijetanja u Australiju, što nije tačno.

Reklama