Benjamina Karić je nova gradonačelnica Sarajeva, dogradonačelnici Anja Margetić i Haris Bašić

Vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva izglasali su Benjaminu Karić (SDP) za novu gradonačelnicu Sarajeva.

0

Karić je članica Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a predložena je nakon što se iz utrke povukao Bogić Bogićević. Ona je kandidatkinja koju je podržalo 15 vijećnika iz SDP-a, Naše stranke i Naroda i pravde.

Ona je izabrana jednoglasno s 26 glasova “za”.

Benjamina Karić (rođena Londrc) je rođena 1991. godine u Sarajevu, a izjašnjava se kao Ostali. Od svoje 18. godine je članica SDP-a, a od 2019. je i potpredsjednica ove partije. Uporedo je diplomirala na dva fakulteta, na Pravnom fakultetu i na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta.

Povlačenje kandidature Bogića Bogićevića za ovu funkciju je za sve nas bilo veliki šok i još veće razočarenje, napisali su iz SDP-a u predstavljanju Karić kao kandidatkinje za gradonačelnicu.

“Kao i mnogi građani Sarajeva, i mi smo to željno iščekivali, jer smo u tome vidjeli pozitivnu promjenu i novu nadu. Građani Sarajeva su svojom nesebičnom podrškom pokazali šta misle o ovom bosanskohercegovačkom velikanu. Nakon neprincipijelnog ponašanja pojedinih vijećnika prilikom glasanja u gradskom vijeću Sarajeva, mogli smo naslutiti da će Bogićević povući svoju kandidaturu. Njegov nesalomljivi karakter i odlučnost su upravo ono što ga najbolje opisuje i ono zbog čega ćemo mu uvijek biti zahvalni. Opredijelili smo se za osobu koja će svojom energijom i znanjem voditi Grad. Kandidatura Benjamine Karić pokazuje kakvo Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu SDP BiH želi vidjeti”, kazali su iz SDP-a.

Benjamina Karić naslijedit će Abdulaha Skaku (SDA) i postati 39. osoba na čelu Sarajeva i tek druga žena.

Zamjenici novoizabrane gradonačelnice Grada Sarajeva Benjamine Karić Anja Margetić iz Naše stranke, koja je iz reda hrvatskog naroda i Haris Bašić iz reda Bošnjaka, koji je na ovu poziciju predložen ispred Naroda i pravde.

Za Margetić je glasao 21 vijećnik, četiri su bila suzdržana, a jedan od vijećnika nije glasao.

Anja Margetić je bivša plivačica i uposlenica Centralne banke BiH. Margetić je od 1997. godine u ovoj instituciji na poziciji šefice Službe za monitoring transakcija konvertibilne marke, a ušla je u historiju bh. sporta nastupom na Olimpijskim igrama u Barceloni. Dogradonačelnica glavnog grada plivala je na prvim našim ljetnim Olimpijskim igrama na 100 i 200 metara delfinovim stilom.

Za Bašića su glasala 22 gradska vijećnika, dvoje vijećnika je glasalo protiv i dva su bila suzdržana.

Drugi zamjenik gradonačelnice je kandidat Naroda i pravde (NiP) Haris Bašić. Bašić je rođen 1974. godine u Sarajevu. Obnašao je funkciju ministra privrede u Vladi Kantona Sarajevo, a bio je i ambasador naše zemlje u Kraljevini Danskoj.

Reklama