BEOGRAD: Preminula 29-godišnja porodilja koja je bila zaražena koronavirusom

U Kliničko-bolničkom centru Dr Dragiša Mišović u Beogradu preminula je 29-godišnja porodilja koja je bila zaražena koronavirusom, gdje je bila hospitalizirana zbog ove bolesti.

0

Ona je jedna od dvije trudnice koje su, krajem prošle sedmice, hitno morale da se porode carskim rezom zbog teškog stanja uzrokovanog koronavirusom.

Obje trudnice su bile na intenzivnoj njezi zbog komplikacija izazvanih koronavirusom. Ljekari su odmah odlučili da ih prebace u salu i urade prijevremeni carski rez, nakon čega su porodilje priključene na respirator.

Na svijet su došli djevojčica i dječak koji su odmah testirani na koronavirus. Oba testa su bila negativna. Bebe su u dobrom stanju, a jedna od porodilja je nažalost, izgubila bitku s koronavirusom.

Pet dana nakon porođaja došlo je do teških komplikacija u radu pluća i srca. Korona je, nažalost, izazvala fatalne posljedice kod mlade djevojke koja je pre zaražavanja bila potpuno zdrava.

Ljekari su se danonoćno borili za život mlade mame.

– Djevojka je porođena u prošlu srijedu u vrlo teškom stanju. Bila je priključena na respirator i srećom porođaj je dobro prošao. Beba je stabilno i trenutno se nalazi u Institutu za neonatologiju, ali njeno stanje je i dalje bilo kritično i tim ljekara je danima davao sve od sebe da je spasi. Peti dan poslije porođaja zdravstveno stanje joj se drastično pogoršalo. Došlo je do pada saturacije, odnosno nivoa kiseonika, ali i povećanja ugljen-dioksida, što je otežavalo rad pluća. Počele su da slabe vitalne funkcije. Prvo su otkazala pluća, a zatim i srce. Uprkos naporu i trudu cijelog tima preminula je u nedjelju uveče – kaže izvor upućen u slučaj.

Reklama