Bivša pukovnica MUP o potrazi za Matejem: Vreme je ključno

Potraga za nestalim Matejem Perišem traje već tri sedmice, a policija još uvijek nije uspjela u potpunosti rasvijetliti što se dogodilo u noći između 30. i 31. decembra kada je posljednji put viđen mladić iz Splita.

0

Bivša pukovnica MUP-a Srbije Slavica Radovanović u razgovoru za portal Nova.rs istaknula je ključni propust u svim istragama – vrijeme.

– U svakom slučaju – i kod osoba koje prijavljuju nestanak i kod policije, ključni propust je vrijeme. Treba utvrditi koliko je prošlo vremena od nestanka do trenutka prijave. Kada policija dobije prijavu da je osoba nestala odmah treba krenuti u potragu, a ne razmišljati je li osoba krenula kod prijatelja, je li netko ljut pa je otišao i slično. Tu nema prostora za razmišljanje o takvim stvarima, već treba istog trenutka reagirati i uključiti se u potragu, ispričala je Radovanović za Nova.rs.

Što se tiče slučaja nestalog Periša, pojavljivali su se navodi da je nestanak prijavljen tek 31. decembra oko 18 sati, ali i informacije da je prijavljen u 10 sati prijepodne. Također, bilo je navoda i da su iz policije mladiće iz Hrvatske uputili da prijatelja traže po bolnicama, pa su neki mediji postavili pitanje jesu li nadležni organi u startu prekasno započeli istragu.

– Ne mislim da je policija krenula prekasno. Ja nisam sigurna da je to prava istina, ali ako je tačno da su uputili njegove prijatelje da sami obilaze bolnice, to je onda veliki propust policije. To su dečki iz druge države, niti oni znaju gdje su naše bolnice, niti kako treba postupati. Ako su tačni navodi, onda je to, po meni, jedan veliki propust, istaknula je Slavica Radovanović.

Bivša pukovnica naglašava da sama činjenica što se nestanak dogodio uoči novogodišnje noći treba značiti da su policijske snage na višoj razini pripravnosti nego inače.

– Riječ je o inozemnom državljaninu, ima puno turista, Nova godina, velika frekvencija ljudi – to podrazumijeva pojačane mjere sigurnosti od strane policije, a to znači da bi trebalo uključiti veći broj policijskih službenika, koji trebaju biti angažirani u Beogradu. Policija zna kako se to radi, oni imaju svoje planove. Ako su stvarno uputili strance da sami traže po bolnicama, to je jako neprofesionalno, ispričao je Radovanović.

S druge strane, javnost svjedoči velikom broju površnih i neprovjerenih informacija koje se svakodnevno pojavljuju u medijima. Radovanović je odgovorila na upit je li greška policije što je od samog početka poprilično zatvorena i ne daje nikakve informacije koje bi umirile zabrinute građane.

– Policija treba uvijek dati “optimum” informacija. To podrazumijeva određeni broj informacija koje se mogu pustiti u javnost upravo kako bi se spriječili senzacionalistički naslovi komercijalnog karaktera. Postoje informacije koje policija zaista treba zadržati za sebe. Na taj način bi se građani mogli više uključiti i pomoći, policiji i obitelji, a također bi se spriječilo curenje neistinitih informacija, rekla je.

– Policija se prilično zatvorila i za građane i za nevladine organizacije. Imam dojam da selektivno surađuje, zaključila je Slavica Radovanović.

Također, kao važnu stvar, Slavica Radovanović ističe podršku koja je nužna obitelji nestale osobe, a koja često izostaje.

– Naše društvo zaista treba uspostaviti sustav psihosocijalne podrške obitelji nestale osobe. Da ta obitelj ima osobu koja će im prenositi informacije od policije, a ne da oni u tom stanju kucaju od vrata do vrata i mole za informacije. Trebali bismo imati tim – koji nemamo, rekla je bivša pukovnica.

Fokus na Matejevom telefonu

Fokus u istrazi je sada stavljen na podatke iz Matejeva telefona i na kontakte koje je imao kobne večeri, izvijestio je u subotu Blic.

Matejev telefon, koji je lociran u blizini Velikog ratnog otoka deset dana nakon mladićeva nestanka, od velike je važnosti za istragu. Zabilježena Matejeva komunikacija, smatra policija, mogla bi doprinijeti razrješenju ovog misterija. Tako je, na osnovu dobivenih podataka, utvrđeno da je nestali mladić posljednji poziv uputio sugrađanki Maji Sopta, koja se te večeri nalazila u Beogradu.

Osim ovoga, vještačenje telefona posebno je važno za utvrđivanje točnih lokacija na kojima je bio i njegovog kretanja u noći nestanka.

– Rečeno mi je da se provjeravaju mobilni telefoni i Matejev mobilni telefon u smislu tačne lokacije, odnosno obavljanja tih kontakata i svega što se događalo te večeri – rekao je nedavno za RTL Nenad Periš, njegov otac.

Istraga će obuhvatiti sve kontakte koje je Splićanin imao u klubu Gotik, u kojem je provodio vrijeme te večeri do nestanka. Zato su, osim njegovih prijatelja ispitani i mladići iz Zadra koji su te večeri imali stol blizu njih, a s kojima je Matejevo društvo te večeri ostvarilo kontakt. Osim njih, identificirane su i osobe koje su se nalazile u njihovoj neposrednoj blizini i za stolovima oko njihovog.

Reklama