BMW-ov auto budućnosti u kojem je unutrašnjost pretvorena u dnevni boravak

Tokom konferencije na kojoj je predstavljeno konceptno vozilo Mini Vision Urbanaut, BMW je pokazao kako su njihovi dizajneri zamislili da će izgledati automobil budućnosti.

0

Pri tome glavni naglasak nije stavljen na vanjski dizajn, već na unutrašnjost koja više podsjeća na neki udobni dnevni boravak, a ne na automobil.

Unutrašnjost vozila decenijama je manje-više bazirana na istom principu – sprijeda dva odvojena sjedišta koja se ne mogu rotirati prema nazad, dok se nazad nalaze sjedišta za dvije ili tri osobe iza kojih se nalazi prtljažnik. Tako skučena i ograničena unutrašnjost ne ostavlja previše prostora za eksperimente kakve je napravio BMW s Vision Urbanom te je po slikama jasno kako su dizajneri dobili potpuno otvorene ruke i slobodu razmišljanja izvan tradicionalnih okvira.

U Mini Vision Urbanautu sjedišta se mogu prilagoditi tako da, umjesto prednjih sjedišta i stražnje klupe, dobijete udobne fotelje (prednja sjedišta se mogu okrenuti prema zadnjima) i kauč, nakon što se na zadnjem dijelu sjedišta spuste nasloni. Iako bi, prema slikama mogli zaključiti kako je riječ o prilično dugačkom vozilu, pametnim iskorištavanjem prostora u BMW-u uspjeli su smjestiti mini dnevni boravak na prostor dugačak samo 4,46 metara.

Zanimljiv detalj je i mogućnost spuštanja kontrolne ploče i volana pri čemu prednji dio postaje kao mali šank, dok se vjetrobransko staklo može podići prema gore pa se putnici u njemu mogu osjećati kao na balkonu, naglasili su u objavi za javnost iz BMW-a. Naravno, spomenute inovativne opcije poput rotiranja sjedišta, podizanja vjetrobranskog stakla i slično moguće je koristiti samo kada je vozilo parkirano, ne i u vožnji.

Treba naglasiti kako je riječ o konceptu kakav se vjerovatno neće pojaviti na cestama – barem ne tako skoro ili u ovakvom obliku. Zamišljen je kao potpuno autonomno vozilo s električnim motorom (detalji vezan uz motor i bateriju nisu objavljeni), no ako žele i vozači mogu preuzeti kontrolu nad volanom i vozilom.

Reklama