Burne reakcije na govor Sebije Izetbegović: Ti si najveća sramota ovog naroda

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a i kandidatkinja za Skupštinu KS je tokom svog obraćanja na jednom od skupova, osobe koje su napustile SDA, između ostalog nazvala “gubitnicima krvavih očiju”.

“Selam alejkum i dobro veče. Selamim vas, a selamim i te “luzere” zakrvavljenih očiju, nesretnike i gubitnike koji su otpali od nas i krenuli nekim groznim putevima koji će ponovo kako reče naš Amor, ako uspiju voditi u Tomašice, logore, stratišta i masovne grobnice”, poručila je Izetbegović.

Kako je i najavio, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, danas je podnio prijavu protiv Sebije Izetbegović Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) zbog govora mržnje. 

– Ovo ja do sada u svojoj političkoj karijeri nikada nisam vidio. Jedna zaista najmorbidnija, najlošija izjava koja se može izreći. Zapravo je rekla da će u slučaju poraza SDA ili pobjede nas koji smo joj opozicija to značiti novi put u Tomašice, masovne grobnice, logore i nova stratišta. Dakle, takva vrsta zloupotrebe našeg stradanja zajedničkog do sada nije viđena ni zabilježena. Mi smo reagirali slično i na stvar koju je uradio SNSD. Obratili smo se CIK-u zatražili smo da se sankcioniše i SNSD po pitanju njihovih stavova, samoubijanju, Markalama i drugo. I eto mogu reći, živimo u takvom ambijentu da nas to takvo Dodikovo ponašanje ne čudi. Ali smo šokirani, konsternirani tom jednom suludom izjavom gospođe Izetbegović koju je onako izrekla bez grča na licu i dobila je salvu aplauza onih koji su došli. Svi smo to imali priliku gledati – kazao je Konaković. 

Ovaj govor izazvao je burne reakcije u javnosti. Ministar MUP-a FBiH i kandidat NiP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo Aljoša Čampara otišao je najdalje kazavši da je vitalni interes bošnjačkog naroda je maknuti nju – politički imenovanu direktoricu koja je odbila liječiti malodobno dijete, koja je otjerala preko 200 ljekara i tako nanijela neprocjenjivu štetu ovoj državi – s rukovodeće pozicije i iz političkog života.

“Sebija, tvoja beskrupuloznost odavno je postala problem cjelokupnog bosanskohercegovačkog društva. Ti si osoba koja širi mržnju, unosi razdor i netrpeljivost. Ti si najveća sramota ovog naroda.

Sramota su i oni što snishodljivo aplaudiraju kada prizivaš i najavljuješ nove masovne grobnice, logore i stratišta. Za stanje u kojem se nalaziš potrebna je ozbiljna stručna pomoć, a tvoje sinoćnje obraćanje nedvojbena je potvrda toga.

Ti, suprugo predsjednika SDA i „univerzitetska profesorice“ koja umjesto da se spremaš za penziju moraš po stare dane dokazivati legalnost svojih diploma, dala si sebi za pravo da na ovako morbidan način, omladinu, borce, zlatne ljiljane, ratne vojne invalide, majke, očeve, šehidske porodice i sve ostale ljude koji su članovi drugih političkih stranaka, nazivaš ljudima koji vode u novi genocid”, napisao je Čampara na Facebooku.

Podsjetimo, tokom ljeta ove godine Christian Schmidt nametnuo je izmjene Izbornog zakona kojima je, između ostalog, pooštrio kazne za zloupotrebu i kršenje izbornog procesa.

Zakon definiše da će onaj koji bude upotrebljavao govor mržnje tokom kampanje biti sankcioniran kaznom od 3 do 30 hiljada konvertibilnih maraka.

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img