Cijene vrtića u Sarajevu: Plaća se za pola maja, razmatra i pojeftinjenje, a šta na jesen?

0

Nakon što je, uprkos činjenici da u mjesecu maju mnogi roditelji nisu slali djecu u vrtić, donesena odluka da svi moraju platiti 50 posto cijene za korištenje usluga vrtića, pokrenute su rasprave i mnogi su otvoreno iznijeli nezadovoljstvo odlukom Vlade Kantona Sarajevo.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić ima objašnjenje za donošenje ovakve odluke.

Cijene vrtića umanjene su za 50 posto u martu, a već u aprilu je plaćanje zbog pandemije koronavirusa ukinuto, a zatim je donesena odluka da svi roditelji u maju plate samo pola redovne cijene za vrtiće. Ova odluka je donesena jer vrtići nisu radili prve dvije sedmice maja, no otvoreni su već sredinom istog mjeseca.

50 posto roditelja nije željelo poslati mališane u vrtić

“Vlada KS je dala saglasnost Upravnom odboru da cijene za mjesec maj umanje za 50 posto, budući da Javna ustanova ‘Djeca Sarajeva’ nije pružala uslugu polovinu mjeseca maja. S druge strane, Javna ustanova je radila u drugoj polovini tog mjeseca. Svi koji su željeli koristiti usluge ove ustanove su to mogli učiniti u tom periodu”, govori Krivić.

Ministar Krivić istakao je i kako je važno razriješiti nesporazume i pogrešne pretpostavke, poput one da je on u određenom momentu apelovao da se djeca ne dovode u vrtiće.

“Sproveli smo anketu kroz koju smo željeli vidjeti koliko je roditelja spremno dovesti djecu u javnu ustanovu i kakav plan možemo napraviti kako bi se ispoštovale sve epidemiološke preporuke i održavala distanca u vrtićima. Rezultati ankete su pokazali da se radi o 50 posto djece čiji roditelji nisu u tom trenutku bili spremni dovesti dijete u vrtić. Važno je utvrditi da se anketa nije sprovodila zbog cijene, niti je bila povezana s plaćanjem”, nastavlja.

Naprotiv, kaže Krivić, pokrenuta je kako bi se moglo procijeniti da li se vrtići uopće smiju otvoriti i u kojem kapacitetu. Dakle, nije se radilo o apelu ministra da se djeca ne dovode u vrtiće, nego o preporuci iz Smjernica za prevenciju i kontrolu infekcije COVID-19 u obdaništima i predškolskim ustanovama, koje je dao Zavod za javno zdravstvo KS, i to nakon što su roditelji anketirani i donesena odluka o ponovnom otvaranju vrtića.

“Da su se anketirani roditelji drugčije izjasnili, mi bismo drugačije organizovali rad predškolskih ustanova, te eventualno u toj situaciji apelirali na roditelje da ne dovode djecu i da u tom slučaju ne plaćaju usluge vrtića za taj period. Na taj način bi to imalo smisla, no to se nije dogodilo”, kaže.

“Potpuno oslobađanje od plaćanja cijene bi bilo moguće jedino u situaciji kad Javna ustanova uopće nije u mogućnosti da pruži uslugu, a kakav smo slučaj imali u aprilu, dok su se za maj roditelji dobrovoljno izjasnili da nisu spremni dovoditi djecu u vrtić, a Javna ustanova je uslugu pružala.“

Ipak naglašava da, iako je svima cijena za maj umanjena za 50 posto redovne cijene, Ministarstvo ima namjeru predložiti Vladi KS da da saglasnost Upravnom odboru JU Djeca Sarajeva, da se roditeljima, koji su bili spriječeni koristiti usluge vrtića zbog pojave koronavirusa u tom konkretnom vrtiću koji pohađa njihovo dijete, cijena dodatno umanji.

Šta će biti na jesen?

Takvu situaciju smo imali, primjera radi, u vrtiću Mašnica u periodu od 30. juna do 14. jula 2020. godine. Krivić dalje dodaje:

“Želio bih istaći da, pored problema uzrokovanih pandemijom, mi smo konstantno radili na proširenju kapaciteta JU ‘Djeca Sarajeva’, pa tako očekujemo i otvaranje dva dodatna objekta koji će od jeseni biti na raspolaganju našim građanima. Ne treba zaboraviti i da smo prije nekoliko mjeseci otvorili vrtić Razigrani Dani u koji će ove godine krenuti oko 70 naših mališana”, kaže.

Na pitanje da li postoji plan prema kojem će vrtići funkcionisati na jesen, kada se očekuje drugi val pandemije koronavirusa, ministar odgovara:

“Rad u predškolskim ustanovama u Kantonu Sarajevo se u ovom trenutku odvija u skladu sa epidemiološkim mjerama i smjernicama. U proteklom periodu smo imali više slučajeva zaraze bliskih kontakata djece i jedne odgajateljice, te smo djelovali i poduzeli adekvatne mjere u saradnji sa nadležnim epidemiologom i ZJZ KS. Odgajateljice i odgajatelji JU Djeca Sarajeva stoga već imaju iskustvo u radu pod pojačanim epidemiološkim mjerama, te ćemo se ovog recepta držati i u nadolazećem periodu. Dakle, organizacija rada u septembru će ovisiti isključivo o epidemiološkoj situaciji koju u ovom trenutku ne možemo predvidjeti, ali smo spremni blagovremeno i adekvatno djelovati”, zaključio je Krivić.

Reklama