Čuveni teleskop prestaje sa radom nakon 57 godina

Radioteleskop Arecibo, jedan od najvećih teleskopa na svijetu poznat po svom učešću u traganju za vanzemaljcima, nakon 57 godina upotrebe bit će demontiran.

0
Until it was surpassed recently by a similar instrument in China, the Arecibo radio telescope in Puerto Rico, completed in 1963, was the world's single largest.

Radioteleskop koji je izgrađen prije 57 godina duboko u džungli Portorika zaslužan je za brojna astronomska otkrića.

Nažalost, zbog oštećenja na ključnim elementima morat će se demontirati jer predstavlja veliki sigurnosti rizik. Naime, dva kabla koji podupiru instrumente teške 900 tona iznad radijskog tanjira promjera 305 metara pukla su 10. augusta i 6. novembra, što je značajno ugrozilo statiku teleskopa.

Kako su rekli iz organizacije US National Science Foundation, svaki pokušaj popravke mogao bi predstavljati problem.

“Inženjeri su zabrinuti da bi i ostali kablovi mogli puknuti u svakom trenutku, zbog čega bi pokušaj popravka već oštećenih kablova bio iznimno opasan zahvat”, saopćili su iz NSF-a.

Teleskop je zauzeo svoje mjesto i u brojnim filmskim ostvarenjima kao što je “Golden Eye” film o Jamesu Bondu u kojemu je bio poprište obračuna glavnog junaka s neprijateljem te u filmu “Contact” u kojem je glumila Jodie Foster. Radnja filma upravo se odnosila na traganje za signalima vanzemaljaca pomoću ovog uređaja.

Reklama