Da li je konačno otkriven uzrok smrti Bruce Leea?

Pedeset godina nakon misteriozne Bruce Lee ljekari vjeruju kako su napokon pronašli uzrok smrti. 

0

Stanice u njegovu tijelu bile su nateknute, uključujući i mozak što je rezultiralo smrću, a sve to dogodilo se zbog prekomjernog unosa vode u organizam. Te su večeri ljudi oko njega primijetili kako konstantno konzumira vodu, a miješao je i razne opijate s tabletama.

Bruce Lee umro je u dobi od 32 godine u ljeto 1973. dok je bio u Hong Kongu. Obdukcija je u to vrijeme pokazala da je Bruce preminuo od otekline mozga, za što su ljekari okrivili uzimanje lijeka protiv bolova. Njegova prerana smrt potaknula je glasine da su ga možda ubili kineski gangsteri, da ga je otrovala ljubomorna ljubavnica ili da je bio žrtva prokletstva. Druga je teorija bila da je umro od toplotnog udara.

Sad su istraživači pregledali dokaze kako bi zaključili da je Bruce vjerovatno umro od hiponatrijemije.

– Drugim riječima, predlažemo da je nesposobnost bubrega da izluči višak vode ubila Bruca Leea – rekao je stručnjak za časopis Clinical Kidney Journal.

Hiponatrijemija znači da je nivo natrija u krvi, koju tijelo treba za ravnotežu tekućine, abnormalno niska. Neravnoteža uzrokuje oticanje stanica u tijelu, uključujući one u mozgu.

Studija tvrdi da je Bruce imao više faktora rizika za hiponatrijemiju, uključujući to da je pio velike količine tekućine, koristio kanabis koji povećava žeđ, kao i druge faktore koji smanjuju sposobnost bubrega poput lijekova i alkohola.

Njegova supruga Linda otkrila je kako je Bruce prije smrti imao dijetu temeljenu na tekućini od soka mrkve i jabuke, a Matthew Polly, koji je napisao biografiju Bruce Leea, spominje konstantno konzumiranje vode te večeri kad je umro.

– Pretpostavljamo da je Bruce Le od specifičnog oblika disfunkcije bubrega: nemogućnosti izlučivanja dovoljno vode za održavanje homeostaze vode, što je uglavnom tubularna funkcija. Ovo može dovesti do hiponatrijemije, cerebralnog edema (otok mozga) i smrti unutar nekoliko sati ako prekomjeran unos vode nije usklađen s izlučivanjem vode urinom, što je u skladu s vremenskom crtom Leeve smrti – zaključila je studija.

Napisali su da je, budući da je primijećeno kako pije velike količine vode na dan smrti, vjerovatno uzimao ogromne količine, jer inače niko ne bi obraćao pažnju.

– Ironično, Lee se proslavio citatom “Be water my friend”, ali čini se da ga je višak vode na kraju ubio – napisali su.

Reklama