Detalji stravičnog ubojstva kod Gruda: Svemu prethodila kratka prepirka

U pucnjavi koje se dogodilo u mjestu Gorica kod Gruda oko 2 sata iza ponoći ubijene su dvije osobe i još dvije ranjene. U ovom strašnom zločinu ubijeni su Mate Grizelj (34) i Velimir Bušić (60), poznati poduzetnik i jedan od osnivača HDZ-a 1990.

0

Ubica je Jozo Jasak.

On je, kako prenosi Hercegovinainfo, iz istog mjesta (Gorica-Sovići kod Gruda) kao i žrtve, a prije 20-ak godina je u jednom obračunu koristio bombu.

Obilježavao se sveti Stjepan, ali se sve pretvorilo u krvavu proslavu.

Davor Grubešić je bio u ugostiteljskom objektu kada se dogodio stravičan zločin. On se tu našao sa prijateljima, sa djecom i unučicama. 

– Malo smo bili na svetom Stjepanu, na derneku kako bi mi rekli. I desi se tako nešto – užasnut je s pričom počeo Grubešić za portal “Avaza”.

Opisao nam je kako je sve započelo.

– Jedna osoba je počela bacati stolove i stolice, negdje 20 minuta prije pucnjave. Od strane nekoliko ljudi koji su tu sjedili bio je odstranjen iz lokala. Čini mi se da su pale prijetnje da će se vratiti s puškom, kako smo čuli – prisjeća se Grubešić.

Napadač je otišao do kuće gdje je uzeo automatsku pušku. Potom se vratio i onda zapucao po ljudima ispred objekta, ubivši dvije i ranivši još dvije osobe.

Grubešić je jutros saznao da je napadač problematična osoba. Ne zna da li je ranije počinio ovakav zločin, ali kaže da je svjedok sinoćnjeg događaja, kada je malo nedostajalo da i on strada.

– Mene je spasilo drvo. Mene i mog nećaka, da ga nisam povukao za ruku, ne znam šta bi bilo s nama. Dvojica su pala pored mene. Jedan je Velo (op.a Velimir Bušić), poznata osoba ovdje, čini mi se da je podlegao povredama i drugi je Andro, čini mi se da mu je koljeno amputirano. Ovu drugu dvojicu ne znam – rekao je Grubešić za portal “Avaza”.

On je rekao da je napadač pobjegao sa lica mjesta nakon što je ispucao rafal.

– Policija se stvorila tu jako brzo, ali čini mi se da je Hitna pomoć malo zakazala – rekao je Grubešić i dodao da ne zna šta bi mogao biti motiv ovog krvavog pohoda.

Ubica Joso Jasak

Jedan od ranjenih je Ž. Galić (1949). 

Njegov brat Ferdo je za portal “Avaza” rekao kako nije bilo veće tragedije od ove u zapadnoj Hercegovini. Otkrio je i da je napadač, čiji je identitet ranije objavio portal “Avaza” i ranije bio problematičan.

– Ta osoba koja je to učinila bacila je bombu ranije, sreća nije eksplodirala, pravio je i nered, a policija ne radi svoje. Tada je trebao biti sklonjen u zatvor. Ovo što je učinio sada, da se pitam… robovi su bili vješani i s jedne i s druge strane, niko ih nije smio dirnuti da ne bi ponovo to učinili. 

Ovdje bi ga na ovom stupu razapeo da visi dok ne krepa. Ili kad bi ga vidio sada zubima bi mu iščupao grkljan, jer mi je ranio brata. Nogu su mu otpilali. Probudio se ne zna, uopće… Ne zna da su ova dvojica poginula. To su mu prijatelji – rekao je Ferdo Galić za portal “Avaza”.

Reklama