Dijamant The Rock, veći od loptice za golf, prodan za neočekivano malu cijenu

"The Rock (Kamen)", najveći bijeli dijamant ponuđen na aukcijama, prodan je u četvrtak za 17,8 miliona eura, što je manje od očekivanog i daleko od rekorda u njegovoj kategoriji.

0

Dragulj od 228.31 karata, veći od loptice za golf, “zaista je iznimni dijamant u obliku kruške”, rekao je Max Fawcett, voditelj odjela dragulja u aukcijskoj kući Christie's u Ženevi.

Na prodaju ga je stavio neimenovani vlasnik iz Sjeverne Amerike i očekivalo se da će biti prodan za 19 do 28 miliona eura. Fawcett je rekao da postoji samo nekoliko dijamanata slične veličine i kvalitete kao The Rock.

Christie'sov rekord za sličan bijeli dijamant je 33,7 miliona dolara za dragulj od 163.41 karata u 2017. The Rock je izvađen iz rudnika u Južnoj Africi početkom 2000-ih i prikazan je u Dubaiju, Taipeiju i New Yorku prije prodaje u Ženevi.

Na aukciji je bio i intenzivno žuti dijamant povezan više od stoljeća s Crvenim križem koji će primiti dio dobiti od njegove prodaje. Prodan je za 14,3 miliona švicarskih franaka.

“Dijamant Crvenog križa” od 205.07 karata je žuti dragulj u obliku jastuka. Očekivalo se da će biti prodan za sedam do 10 miliona švicarskih franaka. Kamen je pronađen 1901. u rudniku tvrtke De Beers u Južnoj Africi i navodno je težio oko 375 karata.

Osim što se svrstava među najveće dijamante na svijetu, upečatljiva je značajka i njegov donji dio koji prirodno ima oblik malteškog križa. Dragulj je prvi put stavljen na prodaju 10. aprila 1918. u Christie's u Londonu. Ponudio ga je Diamond Syndicate kao pomoć Britanskom društvu Crvenog križa i Redu Svetog Ivana.

Reklama