Dino Mustafić dobitnik nagrade za predstave “Dantonova smrt” na festivalu u Tetovu

Istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić osvojio je na 6. Međunarodnom festivalu teatara u Tetovu nagradu za režiju predstave “Dantonova smrt” u produkciji Albanskog nacionalnog pozorišta iz Skoplja.

Predstava je dobila i Grand Prix nagradu festivala uz nagradu za najboljeg glumca koja je dodijeljena Refetu Abaziju za ulogu Dantona.

Opisujući rad na predstavi, Dino Mustafić je istakao da je Bihnerov (Georg Buchner) Danton u ovoj predstavi umorni i razigrani buntovnik koji pokazuje da revoluciju nema više ko pokrenuti.

“Moj Danton pokazuje da nema više hrabrih intelektualaca, zanesenjaka i idealista koji su se spremni žrtvovati za bolji i pravedniji svijet. Narodi kao svaka bezoblična masa, izgubljeni u vremenu i prostoru između početka i kraja, emocionalno i materijalno devastirani, izmučeni u mnogim revolucionarnim ili ratnim previranjima kroz svoju historiju, uvijek su imali isti ishod – bili su kolateralna žrtva novouspostavljene elite. Narodom se upravlja, njega se vodi, a pojedinačnim ljudskim sudbinama se trguje i pregovara, što je užasavajući početak i kraj svake historijske činjenice, a između historijskih datuma i godina ništa, tek bijedni i mali ljudski život”, naveo je Mustafić.

Predstava je imala premijerno izvođenje u maju 2018. nakon čega su uslijedila gostovanja na dva međunarodna festivala u Ohridu i Tirani, gdje je već i nagrađena Grand Prix nagradom kao najbolja predstava sa albanskog govornog područja.

Na tetovskom festivalu u konkurenciji je bilo šest predstava u ovogodišnjem izmijenjenom konceptu i formatu koji ima selekciju produkcija iz regiona.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.