Dodik potvrdio da Republika Srpska kupuje propale elektrane ruskog oligarha

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će Republika Srpska preuzeti gradnju dvije elektrane za koje je firma “Komsar” ruskog oligarha Rašida Serdarova ima koncesije.

0

Dodik je ovim potvrdio pisanje portala CAPITAL koji je još prije tri godine otkrio da Serdarov napušta projekte u Republici Srpskoj preko kojih će još više napuniti svoje ionako pune džepove.

Komsar je ranije dobio određena prava da gradi termoelektranu na ugalj u Ugljeviku i hidroelektranu Mrsovo i pribavio sve dozvole i ima urađene sve studije. Rekli smo da smo spremni, Republika Srpska će preuzeti prava da gradi to”, rekao je Dodik za RTRS.

On je dodao da će na osnovu procjene revizorske kuće “Deloitte” o tome koliko je Komsar uložio, postići dogovor o preuzimanju izgradnje tih elektrana.

Smatra kako neće biti teško pronaći partnere za njihovu izgradnju.

“Ova dva vitalna kapaciteta sigurno će omogućiti poboljšanje naše energetske stabilnosti i energetske ponudeNa ovaj način ćemo Ugljevik potpuno staviti na izvjesni kolosijek, gradićemo termoelektranu na novoj tehnologiji, a staru modernizovati i pokušati da i jedan i drugi kapacitet budu značajni proivođači električne energije”, naveo je Dodik koji je ovih dana boravio u Moskvi.

Inače, prema procjeni koju je Serdarov lično naručio, njegove koncesije su vrijedne 180 miliona maraka, pisao je tada portal CAPITAL.

Iako nije poštovao koncesione ugovora Vlada Republike Srpske mu je dozvolila da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Sada se ispostavilo kako je Vlada sama sebi napravila ustupak.

Podsjećamo, prije nego što će se sastati sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, Dodika se je dočekao šef prerdstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović a koji je zbog pisanja CAPITAL-a upravo o ovim poslovima prijetio novinarima i glavnom i odgovornom uredniku.

Reklama