Dragi tata, pišem ti iz Njemačke, kunem se morala sam otići!

Mjesto za vašu reklamu

Mjesto za vašu reklamuspot_imgspot_img
- Advertisement -spot_imgspot_img

Dragi tata, žao mi je što ćete mama i ti ostariti sami. Znam da niste ni sanjali kako će vam dijete morati otići “trbuhom za kruhom” i kako nećete gledati svoje unuke da odrastaju.

Šta ću, nadam se da ćete mi oprostit jednog dana i razumjeti kako sam morala da odem jer ovi ovdje što se “elitom” nazvaše sve su učinili da odemo.

Školovali ste me kako bih u svojoj zemlji stvarala i radila, obezbjedila budućnost svojoj djeci, al nisam uspjela. Nije moguće u zemlji gdje se sistemski uništava mlad čovjek.

Tata, ovdje su mi svi prijatelji, kolege s fakulteta, niko od nas nije mogao stvoriti ništa u Bosni, a godine su nam prolazile tako smo i otišli da napravimo bilo šta od naših života.

Lijepo nam je, primili su nas kao svoje i školuju nas ovdje, a i radimo pa možemo da zaradimo. Evo tata, šaljem ti ovdje neke novce, nek se nađe mami i tebi pa kupite nešto od mene.

Ja ću doći nekad u ljeto kad dobijem slobodne dane, a do tada mama i ti čuvajte se i nemojte brinuti, ovdje na nas gledaju kao na ljude i nema mobinga, a i trud se cijeni.

Jasno mi je da nikad nećete shvatiti zašto smo otišli, ali vi ste odrasli u sistemu zemlje gdje su se radnička prava poštovala, a i obrazovanost cijenila.

Mi ćemo odavde u penziju, a i djeca će nam njemački progovarat jer oni su za bosanski samo čuli od nas. Neće nikada živjeti u Bosni i osjetiti miris što se u akšame širi, oni neće biti raja iz ulice što će uz gitaru jutra dočekivat, a neće znati ni što se Bosna voli.

Al’ morali smo sve to da im uskratimo da bi uopšte živjeli.

Svaki rastanak ostaje urezan u glavi. Boli. Vi mislite da ne boli što suze gutamo, ali boli duša mnogo više nego ono oku vidljivo. Nije kamera isto što i materina kahva, ručak nedjeljom. Nije kahva u Njemačkoj draža, nego ona u rodnom selu.

Nas su protjerali poslijeratni zločinci, a vi čuvajte ognjišta. Možda jednog dana dođemo udahnuti akšamskih mirisa.

Vi za Bajrame stavite tri tanjira na sto kao da sam s vama i mislite kako sam morala jer je tamo negdje bolje i kako nisam sama.

Obećavam, dolazim vam s prvim danima ljeta!

- Advertisement -spot_img

Zadnje vijesti

- Advertisement -spot_img

Slično

- Advertisement -spot_img