DVIJE GODIŠNJICE, JEDAN DATUM: Danas je dan Grada Sarajeva

Na današnji dan 1945. godine glavni grad Bosne i Hercegovine oslobođen je od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, a istog dana 1992. godine je počela duga opsada Sarajeva.

0

Oslobađanje Sarajeva od fašističke Njemačke tokom Drugog svjetskog rata počelo je 28. marta 1945. godine. Probojem 334. puka obalom Miljacke do Marijin-Dvora u noći 6. aprila završene su ulične borbe u Sarajevu. Do zore je njemačka 181. divizija napustila svoja posljednja uporišta, a u međuvremenu su preko Vraca i Mojmila u južni dio grada ušli i pripadnici 5. crnogorske udarne brigade.

Sarajevo je 6. aprila u osam sati bilo potpuno slobodno, a od tada se 6. april obilježava kao Dan Grada Sarajeva.

Na isti datum 47 godina poslije Sarajevo kreće u novu bitku. 5., odnosno 6. aprila 1992. godine počela je najduža opsada u modernoj evropskoj historiji, opsada u kojoj je poginulo više od 11.000 građana, od čega više od 1.600 djece.

Sarajevo je pod okupacijom agresorskih snaga bilo 44 mjeseca, što je 1.425 dana. Na grad je u prosjeku dnevno ispaljeno 329 granata.

Za mnoge koji su preživjeli opsadu, u pamćenju su ostale urezane slike razrušenih zgrada, gradskih četvrti, mahala, ulica, trgova, svih važnijih i manje važnih objekata i privatnih kuća, koje su gađane iz različitih naoružanja.

Sarajevo se, nakon 44 mjeseca opsade i sada 30 godina kasnije, još jednom rodilo ljepše nego ikada prije.

Agresor nije uspio njegovoj namjeri da pokori ovaj grad, a njegovi simboli nastavljaju da stoje prkosno.

Dan grada Sarajeva ove godine se posebno obilježava s obzirom da je 30. godišnjica od početka opsade grada. Gradske i kantonalne vlasti pripremile su višednevne aktivnosti kako bi podsjetile sve šta se dogodilo, kako su Sarajlije preživjele i kako bi upozorile da se nešto slično nikome i nigdje ne smije ponoviti.

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić jučer je u Vijećnici poručila da Sarajlije i Sarajke nisu nikad odgovarali mržnjom jer za njih je to uvijek bio pokazatelj slabosti te da su i danas i prije 30 godina bili na strani pravde, na strani istine, na strani civilizacije u kojoj se različitosti doživljavaju kao prednosti.

“Sarajevo je bilo i biće grad slobodoljubivih ljudi”, poručila je.

Reklama