Džaferović: Ni političke ni vjerske elite srpskog naroda ne žele se suočiti s istinom

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović rekao je da se političke i vjerske elite srpskog naroda ne žele suočiti s istinom, odnosno priznati genocid i ograditi se od izvršilaca već da rade baš suprotno: slave ratne zločince.

Džaferoviće je na komemoraciji povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida u Srebrenici rekao da su žene, muškarci i djeca ubijeni samo zato što su bili muslimani te da je to bio dovoljan razlog odredima smrti Radovana Karadžića i Ratka Mladića da za samo nekoliko dana organizovano i sistematski likvidiraju više od 8.300 ljudi. 

"Ubijano je više od hiljadu ljudi dnevno. Skoro svake minute oduziman je život jednom nevinom i bespomoćnom ljudskom biću. Cilj je bio da se na ovom prostoru zatre postojanje jednog naroda. Taj zločin se dogodio pred očima cijelog svijeta. Ujedinjene nacije su svojom rezolucijom proglasile Srebrenicu zaštićenom zonom, ali nisu kada su to morale učiniti poduzele korake da spriječe najteži zločin u Evropi od Drugog svjetskog rata", kazao je Džaferović. 

Istakao je da će Srebrenica ostati zauvijek crna mrlja na obrazima svih onih koji su mogli, a nisu, spriječiti genocid. Kako kaže, to će zvanični UN-a naknadno priznato. 

"Nesprečavanjem genocida međunarodna zajednica je izgubila kredibilitet u očima mnogih širom svijeta. Jedina šansa da međunarodna zajednica da vrate dio izgubljenog kredibiliteta jeste da se odlučno suprotstave onima koji negiraju istinu o zločinu i veličaju njegove izvršioce", rekao je Džaferović.

On je apelovao komšijama da otkriju mjesta masovnih grobnica i olakšaju bol i patnju porodicama žrtava te bar na taj način djelimično sami sebi olakšaju savjest. 

"Imajte na umu da dok god njihove duše na nađu smiraju ni vi nećete biti mirni. Posebnim oblikom posthumnog zločina nad žrtavama smatramo negiranje genocida i veličanje zločinaca koji su odgovorni za genocid. Nauka kaže da je to i posljednja faza genocida", kazao je Džaferović. 

Istakao je da se genocid negira uprkos presudama međunarodnih sudova koji su dešavanja u Srebrenici ocijenile genocidom. 

"Nažalost, političke i vjerske elite srpskog naroda ne žele prihvatiti ove činjenice i suočiti s istinom te se jasno ograditi od ideologije koja je kreirala genocid. Ne žele se ograditi ni od konkretnih izvršilaca koji su osuđeni na doživotne ili višegodišnje zatvorske kazne. Naprotiv, slave ih", rekao je Džaferović. 

Zaključio je riječima da takvim postupanjem najviše štete zapravo nanose svom narodu na koji proiciraju krivicu i odgovornost za zločin politike Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića. 

"Put kojim idu je pogrešan. Ispravan put bi bio da priznaju genocid, prihvate sudske presude i jasno ograde od njegovih kreatora, izvršilaca i ideologije te da zajedno s nama podrže donošenje zakona o zabrani negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca. Samo se tako može iznova graditi povjerenje koje nam je potrebno", kazao je Džaferović

Dodaj komentar

Restricted HTML

  • Možete poravnati slike (data-align="center"), kao i video zapise, citate, itd.
  • Možete staviti naslov slike (data-caption="Text"), kao i video zapisa, citata, itd.