Emir Kusturica predstavio knjigu "Šta mi ovo treba"

Knjiga "Šta mi ovo treba" Emira Kusturice predstavljena je večeras u Vijećnici banjalučkog Banskog dvora.

"Kako god se okrene i petparačke i ozbiljne knjige se nađu jednom mjestu, a ljudi ih kupuju i čitaju. Mislim da je to neizostavan dio duhovne higijene i očuvanja intime bez koje čovjek ne može da živi. Zabrinutost nad onima koji ne čitaju jeste zabrinutost na njihovoj nesposobnosti da budu sami sa svojim idejama i lutaju sa tim slikama koje knjige proizvode. Svi čitaju, neko Agatu Kristi neko Matiju Bećkovića", rekao je novinarima Kusturica uoči promocije.

On je otkrio da u njegovoj knjizi, objavljenoj u izdanju izdavačke kuće "Vukotić medija", i životu ima nečega donkihotovskog, kao i u shvatanju ideje o životu koje ne može da bude bez minimalne doze idealizma i formalnog projektovanja budućnosti.

"Na nesreću, mnogi posrnu nasred puta, ne kao Don Kihot koji se tek na kraju života pitao šta mi je ovo trebalo, a poslije toga je obolio i umro. Ja sam se pitao - Šta mi ovo treba i velika je razlika te složenice koja se stavlja u prošlo vrijeme i u ovo sadašnje u kome je to u stvari izraz egzistencijalnog stanja gdje se ne odgovara na to pitanje, već postavi ta teza i živi s njom", rekao je Kusturica.

On je naveo da i dalje piše o ruskom književniku Fjodoru Dostojevskom, navodeći da će to biti knjiga koja govori o modernim dilemama i kako je, upravo, aktuelna ta ideja "Zločina i kazne", odnosno "Idiota".

Promociji njegove knjige prisustvovao je predsjednik RS i novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, brojni ministri u Vladi RS i zvanice iz javnog, političkog, društvenog i kulturnog života Banjaluke i Srpske.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.