Erduan Kafedžić: Građani nisu ni svjesni koliko ima korupcije

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo danas je održao konferenciju za medije na kojoj je prezentiran Registar javnih oglasa za prijem u radni odnos u javnom sektoru KS.

0

Tom prilikom obratili su se predstavnica OSCE-a Samra Ramić i šef Ureda Erduan Kafedžić.

– Registar je rezultat podrške OSCE-a borbi protiv korupcije. Najavljujem da Misija OSCE-a nastavlja podršku borbi protiv korupcije – rekla je Ramić.

– Ovo je već osmi javni registar koji je Ured uspostavio u saradnji sa OSCE-om. Osnov za uspostavu ovog registra je odluka Vlade KS, a na inicijativu Ureda za korupciju – kazao je Kafedžić.

Dodao je da u procesu zapošljavanja građani imaju najviše problema.

Zbog sve većeg nepotizma, važan podatak je da se u registru nalaze i imena članova komisije.

Kafedžić je naglasio da će biti vidljivi i prigovori kandidata te da registar u sebi sadrži preko 40 polja, ali i da je moguće pratiti aktivne i pasivne konkurse.

– Na kraju bih rekao da svi registri sad predstavljaju jedinstvenu cjelinu – kazao je Kafedžić i dodao da ima dovoljno prostora da se izvlače vrijedne analitičke informacije. 

Istakao je da je u planu i registar ugovora o djelu kao i registar imenovanih lica.

– Mislim da građani nisu ni svjesni koliko korupcije ima u KS i BiH, dominiraju sektor zdravstva i obrazovanja. Registar je preventivni alat kojim možemo represivno djelovati sa inspekcijama. Očekuje da će biti i veći broj prijava nepravilnosti nakon uspostave ovog registra, svi kandidati koji se prijave na konkurs moći će da prate dešavanja u realnom vremenu, a ujedno će biti centralizirani svi raspisani konkursi. Imali smo priliku da utvrdimo da su majke primale sinove na radno mjesto, suprug suprugu, ali sada su dostupni i članovi komisije i supervizori – dodao je Kafedžić.

Naglasio je da direktor ustanove treba da vodi računa o sukobu interesa prilikom sastavljanja komisije.

– Bilo je poražavajuće dokumentovati situacije u kojima je majka predsjednica komisije, a sin prvorangirani – naglasio je Kafedžić dodajući da će ovim registrom stati tome ukraj.

Reklama