Esad Hrvačić: Korupcija je u svim sferama društva, zbog toga će mnogi položiti račune

Sa doc.dr prava Esadom Hrvačićem razgovarali smo o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, položaju Bošnjaka, sankcijama SAD, korupciji, neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH.

0

BlicNews: Gospodine Hrvačiću politička situacija u BiH je veoma složena i sve se više govori o mogućim ratnim dešavanjima. Kakav je položaj Bošnjaka u BiH i imamo li razloga za zabrinutost?

Tačno je da je politička situacija veoma složena. Međutim položaj Bošnjaka u BiH treba posmatrati sa više aspekata. Ako posmatramo sa apspekta položaja muslimana u Evropi onda će mo prvo zaključiti da se nalazimo u srcu krstaške Evrope. Moramo postaviti osnovno pitanje a to je kakav je položaj muslimana u drugim evropskim zemljama? Odgovor je da muslimani u drugim evropskim zemljama nemaju ni status manjine. Znate li šta to znači u političkom smislu? To znači da nemaju bilo kakav status sem ako ne postanu državljani te države pa iz toga crpe određena prava. Ovo navodim iz razloga što želim da da ukažem na jednu bitnu stvar a to da su Bošnjaci-muslimani jedan od tri konstutivna naroda u BiH, imaju svoje političke predstavnike i da imaju jak državotvorni status. To je nešto što nas uzdiže u odnosu na sve muslimane u drugim evropskom zemljama. Bošnjaci moraju biti svjesni te blagodati ali i tereta i zbog toga niti ja niti drugi Bošnjaci ne moraju da se brinu za opstanak jer smo bitan i nezaobilazan faktor u svim dešavanjima pa i ovim posljednim.

BlicNews: Da li će sankcije SAD koje su uvedeni za određena lica i najavljene sankcije pojediih zemalja EU će spriječiti Dodika da obustavi secesionističke aktivnosti?

Ono što mene zabrinjava jeste jedna totalna neinformisanost naših političara po tom pitanju.  Svaki dan imamo izjave pojedinh poličara koje se ništa ne razlikuju od pisanja po portalima. Ništa novo se ne može čuti a pogotovo da se javnost obavještava o preduzetim aktivnostima ili aktivnostima koje se kane preduzeti. Malo je neozbiljno postalo osuđivati aktivnsti predstavnika RS ili pozivati međunaodnu zajednicu da nam rješi novonastali problem. Posebno sam izneđen izjavam u smislu da je neko pogrešno procjenio dokle će Dodik ići a da ste pri tom na izvoru svih informacija. Naša diplomatija je katastrofalna. Umjesto da se svakodnevno vrše posjete i razgovori sa međunarodnim predstavnicima mi samo osuđujemo i pozivamo i čekamo da nam neko od međunarodnih zvaničnika dođe na razgovore. Koja je uloga člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjačkog naroda? Prema aktivnostima koje preduzima baš nikakva. Slušajući intervju sa gospodinom Adisom Ahmetovićem ne mogu da ne zaključim da je ovaj mladi Bošnjak više upoznat o političkoj situaciji u BiH od bilo kojeg našeg političara. Da li je iko od naših političara imao sastanak sa njim? Pitam se da je on kojim  slučajem u Bosni da li bi ga ijedna politička partija primila u svoje redove? Siguran sam da nebi. Ovaj mladi momak treba da našim političkim partijama otvori oči i da što hitnije u sve sfere političkog života uključuju mlade ljude koji su visoke škole završili po najprestižnijim međunarodnim fakultetima, a ne da oko sebe okupljaju nekopetentne a podobne koji bez ijednog znanja stranog jezika i na čudan način završenih škola bivaju postavljeni na visoke državničke funkcije.

Analizirajući kompletnu situaciju jasno je da će se postojeće stanje pojednostaviti ali tenzije će ostati jer rana je zarezana i neće baš tako lako zarasti. Sasvim sigurno će se desiti mnogo stvari koje se neće sviditi ni jendom narodu jer će biti mnogo turbulencija. Osnovna stvar koja se međunarodnoj zajednici ne sviđa je duboka korupcija. Korupcija je u svim sferama društva i to je svima poznato. Zbog toga će mnogi položiti račune a to se pojedincima neće sviditi.

BlicNews: Gosp. Hrvačiću ko treba da se bori protiv korupcije i ko treba da implemntira Odluke Ustavnog suda BiH?

To je pitanje koje je u biti kamen spoticanja u BiH. Ustavni sud BiH u kontinuitetu donosi Odluke i koje su kako Ustav i Zakon kaže pravmoćne i obavezujuće.  Ako se Odluke Ustavnog suda ne poštuju dugi niz godina i to svi znamo a ništa ne preduzimamo, zbog čega se čudimo kada se u RS 9 januara slavi dan državnosti? Koji postupak je pokrenuo Ustavni sud protiv onih koji ne poštuju njihove odluke? Po mom saznaju Ustavni sud sem što je donio Odluke ništa konketno nije preduzeo na njihovoj implementaciji. Svi pa i Ustavni sud u BiH znamo da je neprovođenje odluka Ustavnog suda krivično dijelo. Pitam se protiv koga je pokrenut krivični postupak i da li je protiv bilo koga podignuta optužnica? Treba li nam međunarodna zajednica i Visoki predstavnik da nam implementira Odluke Ustavnog suda? Naravno da međunarodna zajednica neće ulaziti u te postupke. Kažemo da Tužilaštvo BiH ne radi. Zbog čega uredno isplaćujemo plaće tužiocimai sudjama  i ponašamo se kao da se ništa ne dešava? Sve ovo znaju naši političari i bilo je zaočekivati da kada sistem zakaže da će mračne sile pokazati svoje zube. Apsurd je da se uvedu sankcije zbog korupcije a nijedna krivična prijava protiv Dodika nije procesuirana. Onda ispade da je on upravu kada kaže da je čist. To nam ukazuje na to da naši predstavnici moraju pod hitno da natjeraju tužilaštvo da radi svoj psoao a ne samo da kritikuju kao i svaki drugi građanin, kako oni moraju da iznađu način jer za to su debelo plaćeni.

BlicNews: Na kraju da Vas pitamo ukoliko dođe do oružanog sukoba, da li smo spremni da branimo tertorijani suverenitet i integrtet BiH?

Nedaj bože da do sukoba dođe to ne bio rat koji se desilo 1992.g. Na tu temu ovih dana mnogi govore i ja se slažem da su Bošnjaci i mnogo boljem položaju da brane svoju državu nego je to bilo 1992.g. Mi Bošnjaci drugu državu nemamo i za nju se moramo boriti jer bez države mi postajemo druga Palestina a znamo šta bi to značilo. To znaju svi pa i oni koji ne vole ovu državu, i zbog toga ne treba čuditi kada vidimo da trenutno spavamo na jedno oko budni i spremni da branimo našu državu. Upravo zbog tog saznanja ovdje će teško doći do ratnog sukoba, a ako bi došlo nedaj bože cjeli svijet zna kako Bošnjaci brane svoja ognjišta.

Moj savjet je da se manimo ćorava posla, da se okrenemo ekonomiji i razvoju naše BiH, jer ovdje ima selameta za sve nas i jedne i druge i treće.

Reklama