EU i SAD nisu blizu trgovinskom sporazumu, ali nastavljaju pregovore

Nema naznaka brzog rješenja trgovinskog spora između Evropske unije i Sjedinjenih Država, rekla je u srijedu komesarka Evropske komisije za trgovinu Cecilia Malmstroem u Washingtonu gdje pregovara s američkim funkcionerima.

Dvije strane “nisu blizu” sporazumu, rekla je Malmstroem.

Novinarima je kazala da je EU pokazao spremnost da uključi carine na svu industrijsku robu, uključivo automobile, ako tako želi SAD.

Ali jasno smo rekli da EU neće razgovarati o poljoprivredi”, rekla je Malstrom koja se sastala s američkim predstavnikom za trgovinu Robertom Lighthizerom.

EU ne očekuje nove kaznene carine sve dok dvije strane pregovaraju, rekla je Malmstroem.

Ona je u srijedu razgovarala s predstavnicima SAD-a i Japana, a u četvrtak se sastaje sastati s američkim ministrom finansija Stevenom Mnuchinom.

Trgovinski sporazum između SAD-a u EU izbio je lani kada je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio carinama od 25 posto na evropske automobile ako EU ne snizi trgovinska ograničenja za američke proizvode.

U julu su se Trump i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker načelno dogovorili da će riješiti spor, no od tada nije ostvaren znatniji napredak.

Juncker je predložio da EU počne da uvozi više soje iz Sjedinjenih Država, što bi po njemu bio dio rješenja. Malmstroem je istaknula da je uvoz soje narastao za 122 posto i očekuje se nastavak rasta.

Dodaj komentar

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Lines and paragraphs break automatically.
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.